All-electricwoningen op voormalig fabrieksterrein

In opdracht van wooncorporatie Wonion realiseert Klaassen Groep op het DRU Industriepark in het Gelderse Ulft 32 all-electric woningen. Het gaat om 20 grondgebonden woningen, 4 nultredenwoningen en 8 appartementen.

Klaasen Groep bouwt de woningen zonder gasaansluiting op zo’n manier dat energieverbruik en -opwekking in evenwicht zijn. Als bewoners bewust met hun energieverbruik omgaan, kunnen zij de totale energierekening op 0 krijgen.

Montage integraal in het dak

Wonen zonder energienota kan, doordat de woningen overal vloerwarming, balansventilatie, zonnepanelen en zeer goede isolatie hebben. Bovendien krijgen alle woningen een lucht/water-warmtepomp van Dutch Heatpump Solutions (DHS). Speciaal voor dit project ontwikkelde DHS 20 Hydrotop-warmtepompen waarbij het toestel integraal in het dak, onder een hoek van 39 graden, wordt gemonteerd.

Daarnaast is de installatie uitgerust met een 200 liter tapwaterboiler. Het buitendeel van de pomp steekt net boven het dak uit en haalt energie uit de buitenlucht. De buiten- en binnenunit zijn in 1 toestel geïntegreerd, waardoor de buitenunit van de warmtepomp aan de buitenkant eruitziet als een 'dakraam'.

Daarnaast zorgt DHS 12 Panasonic Aquarea-warmtepompen all-in-onesystemen van 5 kW. Sinds dit voorjaar is DHS de belangrijkste distributeur voor deze pompen. Bij het stijlvolle all-in-onesysteem vormen de binnenunit en de voorraadtank van 200 liter een geheel. De buitenunit staat in de buitenlucht en wordt via leidingen met de binnenunit verbonden. Klaassen Groep en installatiebedrijf Ordelman & Dijkman installeren beide systemen deze maand in de woningen.

Precisieproject

Dirk-Jan Klaassen van de gelijknamige bouwonderneming vindt de samenwerking met installatiebedrijf Ordelman & Dijkman en DHS erg prettig, in zowel dit als in andere projecten. “Voor de installatie is specifieke kennis vereist. Die hebben wij zelf niet in huis, maar de andere twee partijen denken en adviseren actief mee. Dit is een precisieproject. Het zijn geen prototype woningen, waarmee we kunnen experimenteren. Daarom gebruiken wij alleen producten die wij echt vertrouwen.”

Naar verwachting krijgen de bewoners in september of oktober 2015 de sleutel.

Foto: De buiten- en binnenunit zijn in 1 toestel geïntegreerd, waardoor de buitenunit van de warmtepomp aan de buitenkant eruitziet als een 'dakraam'.

Deel dit artikel

permalink