Scan zorgt voor grip op huisvestingskosten

De 4 bedrijven ICSadviseurs, AlphaConsultancy, Merosch en Alpha Adviesbureau hebben gezamenlijk de ‘Exploitatiescan Basisscholen’ ontwikkeld.

“Het is voor een bestuur van een basisschool van belang om grip te krijgen op de kosten”, vertelt Onno Damen, senior adviseur Organisatie en Ruimte bij Kenniscentrum ICSadviseurs. “Uiteindelijk moeten ze verantwoording afleggen, vooral wanneer jaarlijks sprake is van een tekort.”

Onderhoudskosten hoger dan vergoeding

Uit een benchmarkonderzoek van dit kenniscentrum onder 215 basisscholen blijkt dat de onderhoudskosten van veel schoolgebouwen aanzienlijk hoger liggen dan de vergoeding die ze daarvoor ontvangen. Deze kosten zijn slechts onderdeel van het totale pakket aan huisvestingskosten. Dankzij deze scan kunnen scholen de belangrijkste exploitatiekosten in beeld krijgen. Daarnaast geeft deze methode inzicht in besparingsmogelijkheden.

Binnenklimaat, schoonmaak, beheer en onderhoud

De 3 bedrijven zijn specialist op van binnenklimaat, schoonmaak, beheer en onderhoud van vastgoed. “Aan de hand van de uitkomsten van een onderzoek zien wij vrij snel of bepaalde kosten redelijk zijn. We vergelijken de gegevens met die van honderden vergelijkbare basisscholen in Nederland. Bovendien onderzoeken we in hoeverre de normatieve instandhoudingsvergoeding van het Rijk toereikend is voor het dekken van het grote pakket aan huisvestingskosten. Uiteindelijk geven we concrete adviezen over hoe de kosten op korte of langere termijn kunnen worden verlaagd”, aldus Damen.

Op SchoolgebouwenOnderhoud.nl staat meer informatie over de ‘Exploitatiescan Basisscholen’. Op deze site kunnen geïnteresseerden ook het benchmarkonderzoek downloaden.

Deel dit artikel

permalink