Studenten helpen mee aan duurzame supermarkt

In Oostenrijk ontwikkelt supermarktketen Spar een innovatief concept voor een duurzame supermarkt. Deze dient als prototype voor toekomstige Spar-winkels.

Studenten van de Salzburg University of Applied Sciences bouwen deze supermarkt van de toekomst in het Taufkirchen an der Pram, ten noorden van Salzburg. Het doel is dit prototype duurzaam en hulpbronnen-efficiënt wordt. Zij kiezen onder meer de duurzame bouwmaterialen en berekenen de energieprestaties eisen van het gebouw. Spar stelt bouwgrond, planningen en expertise beschikbaar.

Winkelgevels met pallets

De 28 studenten zijn verdeeld in 4 teams, die zich focussen op de thema’s verlichting, verwarming en koeling, ventilatie en elektrisch vervoer. Daarnaast werken ze aan verschillende technologieën. Een van de teams houdt zich bijvoorbeeld bezig de ontwikkeling van een bioreactor met algen, die elektriciteit en verwarming levert. Een andere team werkt aan een constructie van een winkelgevel met pallets.

Jaarlijks bouwt Spar Oostenrijk zo’n 100 supermarkt nieuw of renoveert ze. Daarbij worden veel technologieën gebruikt die al uitgebreid zijn getest, zoals moderne koudetechniek met warmteterugwinning, ledverlichting en milieubewuste architectuur in passiefhuisstandaard. Hiermee besparen de filialen 50% van het energieverbruik. Bij sommige winkels leveren zonne- en waterinstallaties tot 100% van de energiebehoefte.

Duurzame en uitvoerbare projecten

“Wij zoeken voortdurend nieuwe technologieën om onze supermarkten te verbeteren”, vertelt Gerald Geiger, hoofd Bouw, Energie en Technologie bij Spar. “Deze samenwerking is een succes. Veel projecten zijn interessant, duurzaam en uitvoerbaar.”

Illustratie: een van de uitgewerkte tekeningen van een toekomstige Spar-supermarkt.

Deel dit artikel

permalink