Schone lucht door clean air toolbox

Architecten kunnen een bijdrage leveren aan schone lucht in en rondom een gebouw met een clean air toolbox.

Deze conclusie blijkt uit een onderzoek van architectenbureau Atelier PRO. In 2013 ontwierp het bureau een school aan de drukke ring van Antwerpen, onder de titel Clean Air Schools. Dit ontwerp leverde een toolbox met maatregelen op, die inzicht geven in ruimtelijke oplossingen die de luchtkwaliteit in zowel het interieur als het exterieur verbeteren.

Toegepast op herbestemming

Samen met een groep van experts werd onderzocht of de toolbox ook kon worden toegepast op bestaande gebouwen, in welke mate tools nodig zijn en in hoeverre ze effect hebben op het voormalige Europol gebouw in Den Haag.

Ouderen en zorgbehoevenden

Dit is nu nog een kantoor, maar krijgt een herbestemming. In de onderzoekscasus werd een ontwerp gemaakt waarbij het pand werd getransformeerd naar een bestemming voor ouderen en zorgbehoevenden, doelgroepen die het meeste last hebben van vieze lucht.  Het resultaat van het onderzoek werd gepubliceerd op de website van Atelier PRO. In de bestaande omgeving kan slim getransformeerd worden, waardoor de concentratie luchtverontreinigende stoffen sterk afnemen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Den Haag ('s Gravenhage), Zuid-Holland