'Opmars van BIM-gebruik vanaf 2015'

Een relatief grote hoeveelheid bouwers die nog niet met BIM werken, verwachten dat in 2015 of het volgend jaar wel te gaan doen.

Uit een onderzoek van BouwKennis blijkt dat 30% van de bouwers die nu nog niet met BIM werken, dit in 2015 of een volgend jaar gaan doen. Het belangrijkste struikelblok voor de opmars van BIM is voor de 360 ondervraagden de benodigde kennis. Daarnaast worden benodigde financiële middelen en het verschil in gebruik vaak genoemd.

BIM-projecten

Een belangrijke reden om met BIM te starten, is de klantvraag. Architecten lopen voorop in het gebruik van de informatiemodellen in projecten, maar aannemers B&U blijven niet ver achter. Installateurs noteren het laagste percentage projecten waarin momenteel gebruik wordt gemaakt van BIM.

Bron: BouwKennis, juli 2015. Bekijk de afbeelding op volledige grootte.

Knelpunten

Uit bovenstaande afbeelding blijkt dat de vereiste training en kennis een belangrijk knelpunt vormt, net als het verschil in BIM-gebruik tussen partijen. Verder noemt 9 % van ondervraagden de complexiteit en de financiële investeringen. De hoeveelheid tijd die BIM in beslag neemt, wordt door 7 % genoemd als pijnpunt.

Duurzaam Gebouwd Op Locatie: BIM

Dinsdag 22 september vindt Duurzaam Gebouwd Op Locatie plaats met het thema BIM. Het seminar vindt plaats bij het BOVAGhuis te Bunnik. Lees meer over deze bijeenkomst en bekijk de mogelijkheid om in te schrijven.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door BouwKennis BV