8 Groningse corporaties verduurzamen 1.650 woningen

In Groningen maken 8 woningcorporaties een begin met een rigoureuze en doortastende aanpak om huizen veilig en toekomstbestendig te maken. Dit meldt Energiesprong.

Naast versterkingen om aardbevingsrisico’s te decimeren, wordt de huizen in 1 klap Nul-op-de-Meter. Daardoor hebben ze in principe geen gasaansluiting meer nodig. Als pilotproject pakken de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM), het Centrum Veilig Wonen (CVW) en het Rijk samen met 8 woningcorporaties in het bevingengebied 1.650 woningen aan. Ze starten na de zomer met een pilot van 150 woningen, daarna volgen de overige 1.500 huizen.

Groningen krijgt koppositie

Het gaat hierbij om de corporaties Stichting Uithuizer Woningbouw, Woningstichting De Delthe, Woongroep Marenland, Woningstichting Groninger Huis, Woningstichting Wierden en Borgen, Stichting Woningbouw Slochteren, Woningcorporatie Acantus en Woonzorg Nederland. Zij hebben woningen in de gemeenten Loppersum, Appingedam, Delfzijl, Eemsmond, Ten Boer, Slochteren, De Marne, Bedum en Winsum.

“Een hele slimme aanpak, versterken en echt verduurzamen in 1. Daarmee kan Groningen een aanjager worden en een leidende positie krijgen in de innovatieslag, die nodig is voor het verduurzamen van bestaande woningen”, vindt Jan Willem van de Groep, programmaregisseur bij Energiesprong. Dit is het innovatieprogramma dat aan de wieg staat van de transitie naar een energieneutrale gebouwde omgeving in Nederland en vanuit die rol betrokken geweest bij het tot stand komen van deze afspraak.

Industriële aanpak

“De enige manier waarop dit succesvol kan zijn is met een industriële aanpak”, vindt hij. Zijn roep om een industriële aanpak in de verduurzaming van woningen klinkt al langer. Volgens Van de Groep kunnen de aantallen halen die nodig zijn, tegen een acceptabele prijs. Dat betekent dat zo’n 95% van het werk in de fabriek voorbereid wordt en alleen het in elkaar zetten op de bouwplaats gebeurt.

“Voor de Groningers betekent dit ook dat het een boost is voor structurele werkgelegenheid. Het zou niet zo’n gek idee zijn om een renovatiefabriek in Groningen neer te zetten, die snel en effectief de lokale spelers in Groningen bedient. Zo’n fabriek moet ook bijdragen aan de verduurzaming van andere woningen in Nederland. Daarmee helpen de Groningers op termijn de rest van Nederland van het gas af.”

Samen bouwen aan duurzaam Groningen

Een renovatieaanpak die woningen bouwkundig versterkt, kan een bijdrage leveren aan de enorme bouwopgave in Groningen, van zo’n € 800 miljoen per jaar. Deze bouwopgave staat in de schijnwerpers gedurende het Duurzaam Gebouwd Congres op 12 november aanstaande in MartiniPlaza te Groningen.

Dit congres besteedt ook aandacht aan aardbevingsbestendig en duurzaam bouwen. Kijk voor meer informatie op DuurzaamGebouwdCongres.nl

Foto: Woningen in het Groningse plaatsje Winsum.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Groningen, Groningen