‘Laagste prijs leidt tot overcapaciteit’

“De contractvorm tussen overheden en leveranciers wordt erg belangrijk. Zij moeten aanbesteden, maar de laagste prijs leidt tot overcapaciteit. Dat is niet altijd het beste voor projecten, want het gaat wel om maatschappelijke kosten.”

Dit zei Heijmans-bestuursvoorzitter Bert van den Els in het NOS-radioprogramma Radio 1 Journaal, in reactie op de halfjaarcijfers. Het bouwbedrijf maakte woensdag 19 augustus bekend € 15 miljoen verlies te hebben geboekt. Waar de woningmarkt aantrekt, zorgen projecten op het gebied van infrastructuur voor rode cijfers.

Stijging verkochte woningen

“Dat verlies komt door een andere manier van werken. In de woningbouw gaat het veel beter dan het eerste halfjaar van 2015. Waar we in de 1e helft van 2014  482 hebben verkocht, is dat aantal dit jaar gestegen naar 746 woningen.” Hij verwacht dat deze stijging aanhoudt. “De afgelopen 3 halve jaren is de woningbouw namelijk gestegen, consumenten kunnen weer geld uitgeven.”

Daarnaast werkt Heijmans veel aan de transformatie van leegstaande kantoorgebouwen. “Zo hebben we de voormalige Parooltoren en het Trouwgebouw in Amsterdam omgebouwd tot een studentenhotel. Ook de vooruitzichten zien er goed uit, met een project als de Fenixloodsen in Rotterdam en het Heijmans Woon Concept. Hierbij speelt ook de verduurzaming een belangrijke rol en daar richten we ons ook op.”

Deel dit artikel

permalink