Nederlands alternatief voor Amerikaanse Google Sunroof

Een nieuwe applicatie op ’s werelds populairste zoekmachine moet de zonne-potentie van gebouwen weergeven. In Nederland hebben we al sinds 2012 een alternatief: de Zonatlas.

Google lanceerde ‘Google Sunroof’, die op dit moment in enkele steden in Amerika beschikbaar is. De applicatie geeft de potentie weer van zonne-energie en lijkt daarmee op de Nederlandse Zonatlas.

Het potentieel van alle Nederlandse daken is daarin ondergebracht en dat is volgens Wim Sinke van ECN en Universiteit van Amsterdam ook van groot belang. “Zonne-energie is een essentiële bouwsteen voor een duurzame energiehuishouding en noodzakelijk om de doelstellingen uit het SER energieakkoord te halen”, vindt hij.

Fractie van mogelijkheden benut

Ondanks de sterke groei lijkt nog maar een fractie van de mogelijkheden benut. Zo rekende Zonatlas uit dat er genoeg potentieel is om twee keer het totale stroomverbruik van de Nederlandse huishoudens te produceren, namelijk 50 miljard kWh productie 23 miljard kWh verbruik.

Resultaten zichtbaar

Op de website van Zonatlas wordt het potentieel van een dak binnen enkele minuten duidelijk. Meer dan 200 gemeenten hebben extra inspanningen geleverd om hun inwoners nog meer informatie te geven over hun zonne-potentie. De resultaten daarvan zijn zichtbaar volgens provincie Gelderland, die op 22 april tweette: “Gemeenten met #zonatlas hebben 10-20% meer #zonnepanelen dan gemeenten die geen Zonatlas hebben.”

Meer informatie

Meer informatie over de Zonatlas vindt u op de officiële website hiervan.

Deel dit artikel

permalink