'Praktische kwaliteitsborging werkt!'

Eindgebruikers krijgen steeds hogere ambities voor hun gebouw. Des te belangrijker is kwaliteitsborging, om betere gebouwen echt werkelijkheid te maken.

“Ik zie in de laatste jaren dat er toenemende aandacht is voor kwaliteit”, vertelt senior adviseur Jan-Pieter van Dalen van Nieman Raadgevende Ingenieurs. “Mijn pleidooi is dat we kwaliteit beter kunnen gaan borgen in de bouw. We zien een verschuiving optreden, niet de bouwaanvraag is straks bepalend maar het moment dat de eindgebruiker de sleutel krijgt.”

Of de eindgebruiker op dat moment krijgt waar hij om heeft gevraagd, is nog maar de vraag. Het bouwproces en de kwaliteit hiervan moet integraal geborgd worden door een onafhankelijke entiteit. “Er worden instrumenten ontwikkeld die kwaliteit in meerdere lagen kunnen zekerstellen.”, vertelt Van Dalen.

Toezichtmatrix

Een andere ontwikkeling is dat het toezicht steeds beter wordt geregeld, bijvoorbeeld met een toezichtmatrix, zodat je weet wanneer je toezicht kunt verwachten. “ Sterker nog, je wordt geprikkeld om het beter te regelen. Het is in je eigen belang, want je hebt minder faalkosten en het eindproduct is beter.”

In de praktijk is een verandering te zien dat een bouwer bij akkoord van welstand op de bouw zelf een kwaliteitsborgingsinstrument mag uitkiezen voor het plan. “Je gaat al in een eerdere fase dat kwaliteitsdenken voorop zetten. Zorg ervoor dat je dit op een goede manier regelt”, is het advies van Van Dalen.

Aandachtig luisteren tijdens Building Holland 2015

Maken wat is afgesproken

Kwaliteit is nakomen wat er is beloofd, en maken wat is er afgesproken. “We zitten in een professionaliseringsslag van de bouw. Die is op dit gebied heel hard gaande. Het wordt veel transparanter. Vertrouwen is goed maar controle is beter”, besluit Van Dalen.

Building Holland op YouTube

Bekijk alle films van Building Holland op het Building Holland YouTube-kanaal. Abonneert u zich op ons YouTube-kanaal om op de hoogte te blijven van toekomstige video’s. Abonneren is gratis en alleen mogelijk met een Google-account.

Deel dit artikel

permalink