Bouw nieuw commandocentrum gestart

Als starthandeling voor de nieuwe huisvesting van het internationale commandocentrum European Air Transport Command (EATC) hebben luitenant-generaal Alexander Schnitger en Job Dura een ingegraveerde betonplaat gestort op vliegbasis Eindhoven.

Dit centrum voert voor BelgiëDuitslandFrankrijkLuxemburgNederland en Spanje de operationele controle van het militair luchtvervoer uit. “EATC is 5 jaar geleden opgericht en sindsdien gehuisvest in een tijdelijk kantoorgebouw op vliegbasis Eindhoven”, vertelt Schnitger. “Met dit nieuwe onderkomen komen we de afspraken na, die met de samenwerkende landen zijn gemaakt. Daarnaast geven we de EATC-organisatie een hoogwaardig gebouw, zodat ze haar taak optimaal kan uitvoeren.”

Betonkernactivering en klimaateilanden

Het klimaat wordt in het hele gebouw aangenaam en constant gehouden dankzij betonkernactivering en klimaateilanden die zorgen voor verwarming en koeling. Uit de ventilatielucht wordt warmte en vocht teruggewonnen. Een WKO en warmtepomp worden ingebouwd om in de energievraag te voorzien, waardoor het centrum extreem energiezuinig wordt.

Daglichtgestuurde gevels

In dit nieuwe Europese commandocentrum komt onder andere een mission-controlcentrum, flexibel indeelbare kantoren en vergader- en congresruimtes voorzien van speciaal ontworpen daglichtgestuurde gevels. Een helder, open atrium vormt het hart van het gebouw en verbindt al deze ruimten met elkaar.

In opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf heeft Architectenbureau Paul de Ruiter dit kantoorgebouw ontworpen. Dura Vermeer neemt de bouw voor zijn rekening.  De oplevering staat gepland voor het voorjaar van 2016. Afgelopen mei berichtte DuurzaamGebouwd.nl ook al over dit project in het artikel 'Spanningsveld op Eindhoven Airport'.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Eindhoven, Noord-Brabant