Hightech kas voor hogeschool

De nieuwe hightech kas van HAS Hogeschool in ’s-Hertogenbosch beschikt over een hypermodern watergeefsysteem en een volledig klimaatsysteem.

De kas geldt als een innovatieve praktijkleeromgeving met de nieuwste technieken op teeltgebied, die ingezet kan worden voor zowel onderwijs- als onderzoeksprojecten. HAS Hogeschool had al wel een kas, maar die was verouderd.

Watergeef- en klimaatsysteem

De nieuwe kas beschikt over diverse nieuwe technieken, vertelt beheerder Martijn Bekkers. “Onder meer een hypermodern watergeefsysteem, een volledig klimaatsysteem en een afdeling met diffuus glas en luchtbehandelingssysteem en  verschillende wortelkoelsystemen. Daarnaast hebben alle afdelingen een hogedruknevelsysteem.”

Een belangrijke ontwikkeling in de teeltbranche is Het Nieuwe Telen. Hierbij wordt zo veel mogelijk energiezuinig gekweekt. “In de kas doen we onderzoek naar de beste methode om zoveel mogelijk energie te besparen tijdens het telen.” De onderzoeksafdelingen zijn geschikt om verschillende gewasonderzoek te doen, waarbij volop kan worden ‘gespeeld’ met onder meer verschillende lichtinstellingen, bemesting watergift, verduistering en luchtvochtigheid.

Ledgebruik en klimaatbeheersing

Op dit moment doet de HAS bijvoorbeeld gericht teeltonderzoek met de Greenery. Daarnaast wordt er samengewerkt met Philips aan de ontwikkeling van ledgebruik in de teelt en met klimaatbeheersingsbedrijf Priva als het gaat om gebruik van nieuwe klimaatsoftware. Philips en Priva leverden ook een financiële bijdrage aan de bouw van de kas. Technokas, Stolze Water en Elektro en Peter Dekker Installaties waren betrokken bij de bouw.

Foto: Van links naar rechts: Martijn Bekkers (beheerder kas HAS Hogeschool), Toine Hattink (opleidingsdirecteur HAS Hogeschool), Ben van den Brink (docent HAS Hogeschool), Mike Gitzels (student Tuinbouw en akkerbouw HAS Hogeschool), Peter Swinkels (kassenbouwer Technokas) en Lieve Hurkens (student Toegepaste Biologie HAS Hogeschool).

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit 's-Hertogenbosch, Noord-Brabant