Doelen Energieakkoord dichterbij met vervangende nieuwbouw

Door meer en vaker te kiezen voor vervangende nieuwbouw in plaats van renovatie, komen de doelstellingen van het Energieakkoord dichter binnen bereik.

Dit staat in het onderzoek 'Door vervangende nieuwbouw komen ambities Energieakkoord binnen bereik' dat TNO deed in opdracht van het Nederlands Verbond Toelevering Bouw. Dit gaat over de effecten van de vervanging van woningen op de realisatie van de Nederlandse energiedoestellingen. Het rapport is deze week aangeboden aan Ed Nijpels, voorzitter van de SER-commissie Borging Energieakkoord.

Betere energetische prestatie

Volgens dit onderzoek heeft nieuwbouw heeft veel voordelen: de energetische prestatie van de woning is beter, de kwaliteit hoger en de kosten over de hele levensduur relatief laag. Bovendien biedt vervangende nieuwbouw de mogelijkheid om de verhouding tussen vraag en aanbod in een regio of wijk aan te passen, de leefbaarheid van het gebied te vergroten en om de ruimtelijke structuur te verbeteren. Dit zijn mogelijkheden die renovatie niet of in veel mindere mate biedt. Daar tegenover staat dat renovatie minder kapitaalintensief is en minder overlast geeft.

Veel woningen in ons land zijn kort na de oorlog gebouwd en raken aan het einde van hun technische levensduur. Daardoor voldoen er veel niet meer aan de moderne eisen voor veiligheid, energiegebruik, duurzaamheid en comfort. Vernieuwing is noodzakelijk. Maar de afweging die partijen moeten maken tussen renovatie of nieuwbouw is een lastige. De uitvoering van de afspraken in het Energieakkoord om via renovatie woningen een hoger energielabel toe te kennen, levert een energiebesparing op van 32,4%. Door E-, G- of F-label woningen niet te renoveren maar grotendeels te vervangen, loopt dit percentage op tot 47,1%. Als alleen woningen van woningcorporaties worden vervangen bedraagt de besparing 37,9%.

Integrale oplossing voor corporaties en particulieren

Traditionele bezwaren tegen nieuwbouw zijn steeds minder van toepassing door de ontwikkeling van bouwconcepten die niet alleen de doorlooptijd van vervanging terugbrengt naar een voor woningbezitters acceptabele periode maar tegelijkertijd ook de kosten verlagen. Er zijn hiervoor bovendien voldoende financieringsconstructies in de markt beschikbaar. Het door ontwikkelen van deze oplossingen tot volwassen producten die breed beschikbaar zijn, leidt tot een integrale oplossing voor woningcorporaties en particulieren. En een extra stap in het uitvoeren van het Energieakkoord.

Extra besparing van € 27,4 miljard

Vervanging van alle woningen met energielabel E, F en G door energieneutrale nieuwbouw leidt in de periode tot 2050 tot een totale extra besparing van € 27,4 miljard op de energiekosten en een verbetering van de WOZ-waarde van € 45 miljard. Daarin zijn de bespaarde energiekosten na 2050 nog niet meegenomen. De totale extra benodigde investering tot 2050 bedraagt € 145,1 miljard. Aan directe en indirecte werkgelegenheid levert de investering in de vervanging 35.000 voltijdsbanen op. Daarnaast zijn er positieve effecten te verwachten op de btw-inkomsten en andere belastinginkomsten van het Rijk. Deze zijn hier echter buiten beschouwing gelaten omdat daarvoor inzicht nodig is in de financiering van de extra vervangingsinspanningen.

Deel dit artikel

permalink