‘De energiemarkt krijgt andere vormen’

“Wij moeten de energiemarkt van morgen mede mogelijk maken met andere energievormen. Daarin zijn wij niet de enige, dat moet in de hele energieketen gebeuren.”

Dit zegt Enexis-topman Peter Vermaat in de septembereditie Duurzaam Gebouwd Magazine, dat deze week verschijnt. “Als Enexis moeten we er wel voor zorgen, dat onze netwerken in een vorm blijven, die het mogelijk maken om ook over 30 jaar energie te brengen waar die nodig is.”

Transitie naar energieneutrale kantoren

Behalve Vermaat besteden we in dit tijdschrift aandacht aan het Excellent Expertteam (EET), dat samen met Energiesprong – Kantoor vol Energie het doel heeft om de transitie naar energieneutrale kantoren een boost te geven. Zij hebben de tool ValueCase ontwikkeld om de toevoegde waarde van een Kantoor vol Energie inzichtelijk te maken. “Het zorgt voor een koppeling tussen wat bedrijven belangrijk vinden, wat geld oplevert en wat de mogelijkheden zijn om bestaand vastgoed energieneutraal te maken”, legt EET-teamlid Saskia Oranje uit.

Duurzaam Gebouwd Congres in Groningen

Verder komt ook het Duurzaam Gebouwd Congres uitgebreid aan bod, onder meer met een verhaal over een aanpak om de woningen in (Noordoost-)Groningen te verduurzamen en aardbevingsbestendig te maken. “We willen de Groningers hun nachtrust weer teruggeven”, zegt Syto Goslinga. Met zijn bedrijf De Bouwer en Partners bedacht hij het concept Save, dat erom draait het vertrouwen van mensen te winnen. “De techniek en de financieringsmogelijkheden zijn ruimschoots aanwezig, daaraan ligt het niet. We willen dat bewoners een 8+ ervaring krijgen.”

Wijkfunctie voor winnaar Gouden Kikker Award 2014

Daarnaast is er aandacht voor de winnaar van de Gouden Kikker Award 2014: De Zonneparel in Amersfoort. “Ons doel is om het leven in de wijken op veel gebieden prettiger te maken”, legt Johan Carlier van de gemeente Amersfoort. “Het plein voor dit nieuwbouwcomplex is dan ook niet alleen bedoeld voor de leerlingen, maar krijgt ook een wijkfunctie.” Ook dit jaar vindt de uitreiking van de Gouden Kikker Award plaats tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres. Dit congres is op 12 november in de MartiniPlaza in Groningen.

Bent u nieuwsgierig naar Duurzaam Gebouwd Magazine #32? Kijk dan op DuurzaamGebouwd.nl/Duurzaam-Gebouwd-Magazine.

Deel dit artikel

permalink