Eerste bestaande pand met BREEAM-NL Excellent

Het ABN Amro-hoofdkantoor aan de Gustav Mahlerlaan in Amsterdam heeft als eerste bestaande pand in Nederland het BREEAM-NL Excellent-certificaat ontvangen.

De bank heeft een enorme ambitie op het gebied van het verduurzamen van vastgoed, vertelt Mark van Rijt, managing director Facility Management. “In 2012 hebben we voor het hoofdkantoor het ‘Very Good’-certificaat ontvangen. Ik ben er trots op dat we met aanvullend beleid, zoals energie- en waterverbruik besparende maatregelen, 100% inkoop van biogas en Nederlandse windenergie, de Excellent-status van BREEAM ontvangen.”

Energiereductie van 18%

Inmiddels hebben 18 van de ABN Amro-panden een duurzaamheidscertificaat van BREEAM ontvangen. Deelname aan het BREEAM-proces heeft voor deze bank een dubbele doelstelling. Het draagt bij aan de reductie van energieverbruik: in 2014 18% ten opzichte van 2013. Daarnaast levert het kennis op, die ze gebruikt bij de advisering van klanten in de vastgoedsector.

Volgens Dutch Green Building Council-directeur Annemarie van Doorn ligt de grootste opgave voor bouwend Nederland in het verduurzamen van bestaande gebouwen. “ABN Amro geeft hierin het goede voorbeeld, door haar hoofdkantoor met grote stappen te verbeteren. Nog nooit in Nederland is zo’n hoge duurzaamheidsscore behaald voor alle 3 de BREEAM-NL-onderdelen: ‘Gebouw’, ‘Gebruik’ en ‘Beheer’.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Amsterdam, Noord-Holland