Gezonde Gebouwen belicht in Het Financieele Dagblad

Ambassadeurs van de Coalitie Gezonde Gebouwen kwamen aan het woord in een bijlage van het Financieele Dagblad. “In de toekomst willen huurders alleen nog maar in een gezond gebouw werken.”

Aan het woord komen DWA-directeur Jaap Dijkgraaf, Zehnder Group-directeur Erik van Heuveln, en Duurzaam Gebouwd-directeur Wietse Walinga. “Een gezond gebouw heeft aandacht voor de omgevingsfactoren, zowel fysiek als psychosociaal”, trapt Jaap Dijkgraaf af. Hij vindt dat het bij een gezond gebouw niet alleen gaat om de ventilatielucht en materialen, maar ook om de beleving, hoeveelheid daglicht en kleuren.

Minder ziekteverzuim dankzij goed klimaat

Van Heuveln kent het belang van een goed binnenklimaat als geen ander. “We moeten oppassen dat we in de jacht op CO2-reductie niet alles potdicht maken”, vindt hij. Volgens hem werkt een gezond binnenklimaat productiviteit verhogend. “Een klimaat waar mensen zich vitaal voelen en waar er minder ziekteverzuim is”, vertelt Van Heuveln.

Veel te doen

Walinga noemt gezonde gebouwen de overtreffende trap van duurzame gebouwen. “Een gemiddeld gebouw in Nederland moet je helaas als ongezond beschouwen. De meeste scholen en kantoren zijn gebouwd tegen de minimale eisen van het bouwbesluit, zeg maar een vijfenhalf in plaats van een acht plus. In de bestaande gebouwen is er nog veel te doen voor de gezondheid van mensen”, aldus Walinga.

Deel dit artikel

permalink