'Duurzaamheid gaat niet over getallen, maar over mensen'

"Duurzaamheid is uit, grondstoffen en materialen zijn belangrijker dan ooit." Met die woorden trapte CFP-directeur Bram Adema de Innovatieochtend af, die zijn bedrijf samen met ABN Amro had georganiseerd.

Deze ochtend vond plaats in het hoofdkantoor van ABN Amro, aan de Amsterdamse Zuidas. Enkele dagen eerder had de Dutch Green Building Council dit gebouw nog bekroond met een BREEAM-NL Excellent-certificaat. "Dit is nu een van de duurzaamste gebouwen van Nederland", vertelde Christa Beaufort van ABN Amro trots. "We juichen ochtenden als dit ook enorm toe, want als groot bedrijf komen wij niet zo vaak met creatieve innovaties. Daarnaast willen we ons nog meer focussen op de circulaire economie."

Zorgen voor gezonde werkomgeving

Bram Adema liet weten blij te zijn met de locatie voor deze Innovatieochtend. “Als je een creatieve innovatie hebt, moet je op de Zuidas zijn. Hier is namelijk het geld. Zo stimuleren we de circulaire en de participerende economie. Nieuwe ideeën zijn kwetsbaar, maar we moedigen graag jullie geestdrift aan.”

Daarna verspreidde de groep zich over 2 zalen, waarin 12 ondernemers hun idee presenteerden. Paul Stomph van Qwiksense begon zijn pitch met de opmerking dat duurzaamheid vaak over energiebesparing gaat. “Maar slechts 1% van de bedrijfskosten gaat naar energie. De personeelskosten maken 90% uit van de uitgaven die een bedrijf doet. Laten we er daarom voor zorgen dat zij in een gezonde omgeving werken.”

Sensoren in gebouwen en op werkplekken

Qwiksense plaatst sensoren in gebouwen, die gedurende 5 jaar onder meer de CO2-uitstoot, temperatuur en luchtvochtigheid meten. “Op basis van die data komen we tot gezonde, productieve werkomgevingen, waarin de medewerkers de maximale resultaten kunnen bereiken.”

Michiel Dekker van Novasilva had eenzelfde idee. “Plaats sensoren in de ruimte, om de condities te meten. Duurzaamheid is namelijk een samenspel van Functie, Verbruik en Omgeving. Door een sensor op je bureau te plaatsen, weet je exact wat daar bijvoorbeeld de CO2-uitstoot is. En met een QR-code op de sensor kunnen de werknemers op die plek de gemeten luchtkwaliteit inzien.”

Gebouw als koelbox

Arjan Boonstoppel van Boonstoppel Engineering liet weten dat hij Phasechanging Materialen (PCM) als missing link in duurzaam bouwen ziet. “Water is een belangrijk en bekend faseveranderend materiaal. Als ijs in water verandert, komt er energie vrij: zo’n 336 kiloJoule. Dit is evenveel als het verwarmen van water naar 80 graden celcius. Deze energie kun je gebruiken om een gebouw te verwarmen of te koelen.”

Volgens hem leidt dit tot een besparing van 40% op het gebruik van gas en 45% op het gebruik van elektriciteit. “Zie het als een koelboxsysteem in een gebouw: ingevroren koelelementen zorgen in een koelbox voor ijskoude drank. Dit principe kunnen we ook in de gebouwde omgeving toepassen.”

Geen licht, niet betalen

David Mozes van LedLease liet in zijn pitch weten dat hij licht als een dienst verkoopt. "Onze klanten kopen geen lampen, maar kopen licht. Als een van onze lampen het niet doet, hoeft onze klant ook niet voor deze lamp te betalen. Dat geeft ons extra motivatie om goede producten te leveren." Zijn bedrijf zorgt voor lampen die alleen werken als iemand er is. "Iedere lamp is gekoppeld aan een ip-adres. Zo zien wij direct als een lamp kapot is, soms zelfs voordat onze klant het merkt."

De armaturen die LedLease gebruikt, gaan 10 jaar mee. "Daarna renoveren we ze om ze vervolgens opnieuw te gebruiken. We willen zo circulair mogelijk zijn en halen een CO2-reductie van 75%." Hij levert licht in parkeercomplexen, zorginstellingen, industrie, woningcorporaties en logistieke gebouwen.

Foto: Christa Beaufort van ABN Amro (links) en Paul Stomph van Qwiksense (rechts) tijdens de pitch van de laatstgenoemde.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten