Nieuw samenspel in derde industriële revolutie

Hella Hueck van RTL Nieuws interviewde Rifkin op een tentoonstelling in Rotterdam getiteld ‘De derde industriële revolutie’. Tijdens het interview maakt de topeconoom onder andere duidelijk wat die revolutie eigenlijk inhoudt.

Rifkin gelooft in een nieuwe economische transitie, duurzame energie en internettechnologie. Hueck praat met hem over zijn nieuwste boek ‘The Zero Marginal Cost Society’ en over wat de derde industriële revolutie eigenlijk inhoudt. “Alle grote economische revoluties in de geschiedenis hebben één ding gemeen”, vertelt Rifkin in het interview, “want op een bepaald moment verschenen er nieuwe communicatietechnologieën waarmee efficiënter gewerkt kon worden. Er kwamen nieuwe energiebronnen die de economie efficiënter aandreven”, aldus de topeconoom.

Nieuw samenspel

Hij stelt zich vervolgens de vraag waarom de economie stagneert en de werkloosheid zo hoog blijft. “Omdat we het maximale uit de tweede industriële revolutie hebben gehaald”, waarin hij refereert naar gecentraliseerde elektriciteit, televisie, goedkope olie en verbrandingsmotoren en meer. Er komt een nieuw samenspel tussen communicatie, energie en transport. “Het communicatie-internet komt samen met een nieuw gedigitaliseerd energie-internet en een geautomatiseerd, op gps werkend en al snel bestuurderloos transport-internet”, een ‘superinternet’ volgens Rifkin.

Bekijk het interview met Jeremy Rifkin over de nieuwe wereldeconomie op de officiële website van RTL Nieuws.

Visie op duurzame economie

Op 4 november 2015 spreekt Rifkin tijdens het Smart Cities Event van TVVL in MediaPlaza, Jaarsbeurs Utrecht. Zijn visie op een duurzame economie, die middels zijn bestseller ‘De derde industriële revolutie’ door talloze wereldleiders is omarmd en onderschreven, staat daar centraal. Duurzaam Gebouwd biedt, als bevriende vereniging van TVVL, u een korting aan t.w.v. €50,-. Bezoek SmartCitiesEvent.nl om u aan te melden met de kortingscode “SCEJRDGN” of meer informatie te bekijken.

Deel dit artikel

permalink