Stabiel klimaatsysteem voor Noord-Veluws museum

Het Noord-Veluws museum koos voor een regelsysteem ten behoeve van de ventilatie met ongeveer 25% energiebesparing.

Het museum had de voorwaarde om de schilderijen in een goede conditie te houden, met een constante temperatuur en specifieke luchtvochtigheid. Duurzaam Gebouwd-partner Kieback&Peter kwam met de oplossing in de vorm van het Climotion-systeem.

Conventionele ventilatiesystemen blazen warme lucht in, die cirkelt en niet opstijgt zoals normaal, maar zakt. Climotion zorgt voor een chaotische menging van lucht en de diffuse verdeling van geklimatiseerde lucht vormt het geheim.

Het bestuur en bouwteam van het museum zijn door rookproeven overtuigd geraakt van het klimaatsysteem. Evert van Sligtenhorst, installatie-adviseur: “In elke ruimte komt de lucht binnen via de toevoerroosters. Als je daar nu rook voor houdt, dan zie je wat er met de lucht gebeurt. Bij een conventioneel systeem zie je dat de lucht bovenin wordt ingeblazen en dan via het plafond langs de muren naar beneden gaat en via de vloer en de muren weer omhoog circuleert, en daar de ruimte via een afvoerrooster verlaat.”

“Met dit systeem komt de lucht de ruimte in en wordt daar homogeen verdeeld. Dat houdt in dat de geklimatiseerde lucht zelfs achter de schilderijen, gordijnen, kasten en in de kleinste hoekjes komt. Met een conventioneel systeem kan dat niet. Zo kan het gebeuren dat er bijvoorbeeld condens achter een schilderij ontstaat. De rook in een rookproef is dus een visualisatie die aantoont wat er met de geklimatiseerde lucht gebeurt”, besluit Van Sligtenhorst.

Partner Building Holland

Kieback & Peter is partner van Building Holland 2016. Bekijk voor meer informatie deze pagina op Buildingholland.nl.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Kieback & Peter Nederland BV