Warme kantoren dankzij restwarmte brouwhuis

Grolsch heeft een bestemming gevonden voor de restwarmte uit het brouwhuis: de kantoren.

De bierbrouwer heeft het zogeheten systeem Twin-Coil geïnstalleerd. Een ventilator leidt warme lucht uit het brouwhuis naar dit systeem. Daar wordt de warmte uit de lucht gehaald en vervolgens via warmtewisselaars overgedragen aan het ventilatiesysteem.

17% van kantooroppervlak verwarmen

Dit systeem gebruikt de opgewarmde lucht om de temperatuur in verschillende kantoren op een aangenaam niveau te houden. “Naar verwachting hebben we de investering binnen 3 jaar terugverdiend”, vertelt Susan Ladrak, manager engineering bij Grolsch. “Dankzij deze techniek kunnen we 17% van onze totale kantooroppervlak verwarmen. De komende jaren willen we dit percentage uitbouwen.”

Daarnaast heeft deze brouwer zich als doel gesteld om de CO2-uitstoot en afval te reduceren. Dit is een van de doelen, die in de duurzaamheidsstrategie ‘Prosper’ van haar moederbedrijf SABMiller staan. De focus ligt hierbij op de samenwerking met overheden, bedrijven en de samenleving. om te werken aan een meer welvarende, sociale, veerkrachtige, schone en productieve wereld.


Deel dit artikel

permalink