Duurzaamste distributiecentrum van Nederland

Supermarktketen Lidl start in november met de bouw van het duurzaamste distributiecentrum van Nederland. 

Het circa 50.000 m2 grote en hypermoderne distributiecentrum in Waddinxveen is door BREEAM beoordeeld met de kwalificatie ‘Outstanding’. Dit is de hoogst haalbare certificering.

Operationeel zonder fossiele brandstoffen

Het nieuwe distributiecentrum wordt verlicht met 100% ledverlichting. Verder worden er meer dan 4.000 zonnepanelen op het dak geplaatst, waarmee het gebouw op een zonnige dag zelfvoorzienend is.

Er is geen gasaansluiting, waardoor het distributiecentrum kan draaien zonder het gebruik van fossiele brandstoffen. Daarnaast wordt het regenwater opgevangen ten behoeve van onder andere de irrigatie van de naastgelegen landbouwkassen.

Recyclebare duurzame materialen

Lidl houdt ook rekening met de omgeving en de ontwikkeling van lokale flora en fauna. Zo worden circa 250 bomen geplant en zorgt een natuurvriendelijk beheerplan voor duurzaam medegebruik van planten en dieren in het omliggende gebied. Naast alle eigen duurzame activiteiten en systemen, zullen ook de leveranciers van het nieuwe distributiecentrum van Lidl gebruik maken van duurzame en verantwoorde materialen die recyclebaar zijn. Lidl investeert meer dan € 70 miljoen euro in het energiezuinige bouwproject. Het nieuwe distributiecentrum wordt in januari 2017 geopend.

Duurzame standaard

Al in 2013 opende Lidl haar 5e distributiecentrum met het BREEAM **** Excellent oplevercertificaat. Sinds september 2014 is het Energielabel A++++  de standaard voor alle nieuw te bouwen winkels. Marcel Ganzeboom, hoofd bouwzaken van Lidl Nederland: “In Waddinxveen gaan we weer een stapje verder. Nieuwe ontwikkelingen en innovaties passen we waar mogelijk toe om onze ecologische voetafdruk steeds verder te minimaliseren.

We zijn zuinig op de wereld om ons heen, dat doen we uit overtuiging en omdat het bij Lidl past. Want door te besparen op energieverbruik, grondstoffen en het gebruik van duurzame bouwmaterialen, ondernemen we kosten- en milieubewust.” 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Waddinxveen, Zuid-Holland