Parkeerterrein van duurzaam beton

Afgelopen vrijdag 16 oktober hebben wethouder Harriët Tiemens van de gemeente Nijmegen en MVO Nederland-directeur Willem Lageweg het startsein gegeven voor de aanleg van een nieuwe, duurzame Park & Ride.

De gemeente gebruikt bij dit nieuwe parkeerterrein innovatief beton, dat gerecycled materiaal bevat en CO2 bespaart. Als het beton in de praktijk voldoet, wil Nijmegen standaard duurzaam beton gebruiken bij al het straatwerk. Daarmee zou ze de eerste gemeente in Nederland zijn.

Duurzaam materiaal in openbare ruimte

“We willen in Nijmegen duurzaam werken en gebruik maken van duurzame producten”, legt Tiemens uit. “Dat gaat zeker ook op voor de openbare ruimte. In straatwerk kan veel meer gerecycled materiaal en versleten bestratingsmateriaal hergebruikt worden dan nu gebeurt. Alle betonnen straten, stoepen en parkeerplekken die vervangen en nieuw aangelegd worden, willen we circulair en CO2-besparend uitvoeren. Een stad als Nijmegen kan daarmee een hoeveelheid energie reduceren die gelijk staat aan het energiegebruik van honderden woningen.”

Waalsprong

Het 'Park & Ride'-terrein bestaat uit 300 parkeerplaatsen en bevindt zich in de Waalsprong tussen Nijmegen en Arnhem naast de nieuwe CineMec-bioscoop. Het parkeerterrein is de opvolger van het bestaande 'Park & Ride'-terrein aan de noordzijde van de Dorpensingel oost, waar bedrijfsontwikkeling gepland staat.

Het terrein heeft meerdere functies: als transferium kunnen automobilisten er parkeren en de bus nemen om naar de stad te gaan. Het doet dienst als overloopterrein bij grote drukte bij de naastgelegen bioscoop, die hierdoor zlef minder parkeerruimte nodig heeft. Daarnaast dient het terrein als evenementenlocatie.

Andere manieren van samenwerken

“We zien bij gemeenten vooruitstrevende plannen met duurzaam beton, maar de praktijk blijft nog achter bij wat er al kan”, zegt Lageweg. “Het gaat om kennis en om andere manieren van samenwerken: bij circulair beton moet je de hele keten in beeld hebben. Van betonproducent tot aannemer. Het MVO Netwerk Beton en het Netwerk Betonketen hebben de gemeente geholpen met de methodiek om de opdracht duurzaam aan te besteden en alle partijen in de keten hebben hun expertise in kunnen brengen.”

Foto: De opening op de bouwlocatie in Nijmegen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Nijmegen, Gelderland