Techniek van morgen in hedendaagse praktijk

De vernieuwingen op gebieden als klimaatbeheersing, datacommunicatie en duurzaamheid volgen elkaar snel op. Tijdens een speciale innovatiebijeenkomst gaven adviseurs van Deerns inzage in de nieuwste ontwikkelingen.

Zo besprak Ruud van der Sman, senior specialist proces contnrol & instrumentation, tijdens deze middag de nieuwste ontwikkelingen in The Edge, volgens de standaard BREEAM-NL het duurzaamste gebouw ter wereld. Samen met partners heeft Deerns een gebouw ontwikkeld dat gebruikers herkent en via de smartphone hen bijvoorbeeld een vrije werkplek wijst, de werkplek aanpast aan hun persoonlijk ingestelde wensen voor licht en temperatuur of laat zien waar collega’s zich bevinden.

Tablet met bewegingsarm

Ook liet Van der Sman (zie foto) weten te werken aan met een tablet aan een bewegingsarm, speciaal voor patiënten van zorginstellingen. “Met een Interactive Patient Care kunnen ze zelf kiezen voor bijvoorbeeld de gewenste verlichting, klimaat en zelfs televisie, films en games.”

Daarnaast liet design leader Stefan Timmers zien hoe en waarom gelijkstroom langzaam maar zeker terrein wint in de markt. “Veel van onze apparatuur, zoals pc’s, laptops en smartphones, werken op gelijkstroom. In de nabije toekomst voorzien we dat het niet langer nodig is om gelijkstroom om te zetten naar wisselstroom en vervolgens weer naar gelijkstroom. Dit betekent een stevige reductie van het energieverlies door omzetting en een eenvoudigere bekabelingsstructuur, met dunnere kabels waarlangs zowel stroom als data vervoerd kunnen worden. Hierdoor wordt het op termijn goedkoper in aanleg en gebruik.”

Warmte naar gebouwen

Verder vertelde Paul Stoelinga over de ‘Smart Dynamic Setpoint Regime’. “Dit systeem verlaagt de gemiddelde aanvoertemperatuur van het warmtenet met tientallen graden door data te verzamelen over de verschillende gebouwen, het weer en de voorspelde behoeften op basis van het verleden. Dankzij een algoritme dat we hebben ontwikkeld, kunnen we de energiekosten drastisch verlagen.”

Volgens Stoelinga levert dit een verduurzaming op zonder hoge kosten. “We gaan van all they want, naar all they need. Hiermee verlagen we de aanvoertemperatuur een groot deel van de tijd zo’n 50°C, geen 130°C maar nog maar 80°C.”

Energie besparen in dierentuinen

Nedim Mehmedbegoviç liet weten dierentuinen te zien als een verzameling ecosystemen, waarbij de output van het ene systeem kan fungeren als energiebron voor het andere systeem. “Dat biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld de warmte die ontstaat bij het koelen van het water van de ijsberen, te gebruiken voor het verwarmen van de terraria van de hagedissen. En het warmteoverschot daarvan weer te gebruiken voor het verwarmen van het leeuwenverblijf. Door zo naar dierentuinen te kijken kan veel energie worden bespaard en worden dierentuinen vele malen duurzamer.”

“Wij willen onze relaties helpen om de techniek van morgen nu te benutten”, vatte directielid Wouter Kok aan het eind van de middag Deerns' missie samen. “Hierbij is ons doel: intelligente gebouwen realiseren waarbij alle functionaliteiten vanuit 1 backbone worden gerealiseerd en via 1 interface met gebruikers en beheerders communiceren.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten