'Ga voor gemeenschappelijk belang'

Topvoorbeelden van ketensamenwerking maken kans op de Supply Chain Award, die tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres wordt uitgereikt in MartiniPlaza te Groningen.

De jury bestaat uit Duurzaam Gebouwd-experts Anke van Hal en Laurens de Lange, respectievelijk hoogleraar Sustainable Building and Development bij Nyenrode en CMO bij Unica. “De Supply Chain Award motiveert publieke en private partijen om echt met ketensamenwerking aan de slag te gaan”, vertelt De Lange over de award. Naast De Lange en Van Hal zijn Bert Keijts, Raad van Bestuur Portaal en TBI Woonlab-directeur Jeroen Heijdra onderdeel van de jury.

Integrale en relevante oplossingen

“Koplopers krijgen de kans om hun ‘best cases’ aan de wereld te tonen en dat leidt tot het delen van ervaringen en kennis. Tevens geeft de award inzicht in waar de deelmarkten momenteel wel of niet in staat toe zijn. Goede samenwerking biedt opdrachtgevers uiteindelijk integrale en relevante oplossingen voor hun uitdagingen”, vindt De Lange.

“Daarnaast biedt het elk van de deelnemende partijen een gezonde beloning, op basis van het totale resultaat. Voor mij is goede ketensamenwerking een prima stap naar het verhogen van de kwaliteit en ontwikkeling van onze branche.” Zijn collega-jurylid Jeroen Heijdra, directeur TBI Woonlab, sluit zich hierbij aan. “Met deze award zetten we goede voorbeelden in het zonnetje, zodat anderen ervan kunnen leren.”

Ga voor gemeenschappelijk belang

Het bestaansrecht van de award staat voor hem niet ter discussie. “In het verleden hadden we 100 verschillende BV’s nodig om één woning te vervolmaken en het proces was gefragmenteerd. De sector was veel tijd en geld kwijt aan allerlei processen. Met minder partijen en betere processen, waarbij je eigen belang aan de kant zet en voor gemeenschappelijk belang gaat, zijn we op weg naar een optimale samenwerking. Als we dit pad bewandelen, worden we allemaal een winnaar.”

Van Hal voegt daaraan toe dat ze in de toekomst een complexere opgave ziet, vanwege nieuwe partijen die zich mengen in doorsnee samenwerkingsverbanden in de bouw- en vastgoedsector. "Denk aan zorgverzekeraars die een grotere rol gaan spelen of lokale supermarkten. Hoe meer partijen samenwerken, hoe complexer. Het gaat wat mij betreft vooral om goed samenwerken met de betrokken partijen, dus ook met nieuwe spelers in het veld."

De Supply Chain Award is een gezamenlijk initiatief van Duurzaam Gebouwd, Nyenrode en Platform Ketensamenwerking Zuid. Kijk voor meer informatie op de officiële website van het Duurzaam Gebouwd Congres en schrijf u in.

Deel dit artikel

permalink