Onderzoek naar aardbevingsbestendig prefab bouwen

Voor veel duurzame bouwers staat de bouwopgave in Groningen in het teken van aardbevingsbestendige woningen en het onderzoek hiernaar. Afnan Altourali voerde als HBO-student Bouwkunde aan de HAN volledig binnen dit thema een afstudeeropdracht uit.

Inmiddels is Altourali werkzaam bij VBI, binnen de afdeling Research & Development. “Wij willen alle soorten gebouwen onderzoeken: appartementen, grondgebonden woningen, utiliteit, parkeergarages, noem maar op. Maar voor mijn afstudeeronderzoek heb ik voor een appartementengebouw met voorgespannen kanaalplaatvloeren van VBI gekozen.”

Hoog veiligheidsrisico bij appartementenbouw

De invloed van aardbevingen op dit soort gebouwen fascineerde haar aangezien er bij appartementenbouw een hoog veiligheidsrisico ligt met betrekking tot het aantal mensen die in het gebouw kunnen wonen. “Daarom maakte ik een  basis appartementenontwerp met vloeren van VBI en dragende wanden van beton”.

“Het ontwerp is verder berekend op basis van Eurocode 8 en de NPR 9998:2015 in ons elementenprogramma FEM-Design. Het resultaat van het onderzoek is dat een appartementengebouw met kanaalplaatvloeren aardbevingsbestendig gebouwd kan worden door het toepassen van extra wapening in de connecties om de krachten op te vangen.”

Wapening

Beton is een sterk materiaal, het kan tegen druk. De trekkrachten in betonconstructies kunnen opgevangen worden door het toepassen van wapening. “De reden om niet met kalkzandsteen te werken is dat we niet weten hoe het reageert in aardbevingsgebieden. Die onzekerheid laat ons kiezen voor een betrouwbaar materiaal, beton.”

Duurzaam en aardbevingsbestendig prefab bouwen

De uitkomsten van het onderzoek van Altourali en ander toonaangevend onderzoek naar aardbevingsbestendig bouwen wordt door Ronald Klein-Holte, manager R&D bij VBI, tijdens de workshop ‘Duurzaam en aardbevingsbestendig prefab bouwen’ aan bod gebracht. Bekijk een volledig overzicht van de workshops op de officiële website van het Duurzaam Gebouwd Congres.

Deel dit artikel

permalink