'Mini-pps ontzorgt overheden'

Een ‘mini-pps’ ontzorgt provincies tot een aanneemsom van 5 miljoen euro. De functionele specificatie, ontwerp, aanleg, onderhoud en zo nodig de financiering wordt verzorgd.

“De mini-pps biedt overheden de kans om ambities waar te maken en tegelijk een gezond huishoudboekje te bewaren”, meldt Raad van Bestuur-lid Henri van der Kamp van VolkerWessels. “Wij zien het als een innovatieve manier om projecten niet alleen goedkoper, duurzamer en sneller te realiseren, maar door de integrale aanpak ook met een beter resultaat en een betere risicobeheersing voor de opdrachtgever.”

Een PPS geeft overheden zekerheid en houvast, vindt senior accountmanager Pauline van Abswoude bij BNG Bank. “Ze krijgen de investeringskosten van nieuwbouw en onderhoud niet in één keer op hun bord, maar uitgesmeerd over de looptijd van het project en vaak prestatieafhankelijk. Ze hebben bovendien een veel kleiner ambtenarenapparaat nodig. Hun rol verschuift van uitvoeringsorganisatie naar die van contractmanager.”

Werken in openbare ruimte

De Mini-PPS is bedoeld voor werken in de openbare ruimte, variërend van verkeersdoorstroming tot een park of kunstwerk voor projecten met een aanneemsom variërend van 50.000 tot 5 miljoen euro en een variabele looptijd. De basis contractvorm is UAV-GC 2005. Samenwerkingsverband VolkerLink, bestaande uit KWS Infra, Vialis, Van Hattum en Blankevoort en VolkerRail levert voor een vaste beschikbaarheidsvergoeding de functionele specificatie, ontwerp, aanleg, onderhoud en financiering.

Beschikbaarheidsvergoeding

Philippe Kemps, manager VolkerLink: “Die beschikbaarheidsvergoeding wordt betaald vanaf het moment van oplevering van het werk, in termijnen en gedurende de looptijd van de samenwerking. Indien VolkerLink geen prestatie conform afspraak levert, dan zijn er geen kosten voor de gemeente”.

Deel dit artikel

permalink