1.725 zonnepanelen op stadion AZ

Het dak van het AFAS Stadion van voetbalclub AZ krijgt 1.725 zonnepanelen, die jaarlijks 250.000 kWh opwekken. Dit is vergelijkbaar met het verbruik van 125 huishoudens.

Dankzij deze panelen zorgt de Alkmaarse eredivisionist voor een besparing van 142 ton CO2-uitstoot. Hoofdaannemer Sunprojects en zonnepanelenfabrikant Hanergy zijn verantwoordelijk voor de komst hiervan. De financiering is voor de rekening van Rabobank.

De gemeente Alkmaar en de stichting Energy Valley hebben ondersteuning verleend in het doorrekenen van het businessmodel en het voorbereiden van de besluitvorming en inzet van de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE).

Op weg naar een duurzaam stadion

“Duurzaamheid speelt een belangrijke rol binnen de bedrijfsvoering van AZ”, vertelt AZ-directeur Algemene Zaken Robert Eenhoorn. “Met het aanbrengen van zonnepanelen maken we een nieuwe stap in de richting van een duurzaam stadion. We zijn graag innovatief, we zijn er trots op dat we als club vooroplopen in het opwekken van zonne-energie.”

Het eredivisieduel AZ-NEC (2-4) van afgelopen zondag stond in teken van AZ Doet Mee(r), waarmee de betaald voetbalorganisatie liet zien structureel diverse maatschappelijke thema’s te steunen. Een van die pijlers is duurzaamheid, onder meer met het AZ GreenTeam. Hierbij staan netwerken, kennis delen en zaken rond het thema energie en duurzaamheid centraal. 

Foto: Jana de Blois 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Alkmaar, Noord-Holland