Minister Kamp wil nieuwe bouwconcepten in Groningen

Het ontwikkelen van een goede aanpak voor het combineren van verduurzaming en versterking van huurwoningen in Groningen kost meer tijd dan bij het maken van de afspraken tussen het ministerie van Economische Zaken, 8 woningcorporaties, het Centrum Veilig Wonen (CVW) en NAM voorzien was. Daarom moeten er nieuwe bouwconcepten worden ontwikkeld.

Dat laat minister Henk Kamp van Economische Zaken weten in een brief aan de Tweede Kamer. “Daarna is het van belang ervaring op te doen met de uitvoering, voordat een grootschalige toepassing van deze concepten mogelijk is.”

Versterkings- en verduurzamingsmaatregelen

Volgens Kamp willen het CVW en de corporaties de bewoners en eigenaren goed informeren en met hen de verbouwing zorgvuldig doorspreken. “De versterkings- en verduurzamingsmaatregelen kunnen voor bewoners ingrijpend zijn. Hun betrokkenheid is dan ook essentieel om bij hen instemming en draagvlak te verkrijgen voor de aanpassingen in hun woning. Dat betekent wel dat vaak meerdere gesprekken nodig zijn over de verbouwingsaanpak. Dit – en het verkrijgen van de noodzakelijke vergunningen – heeft onvermijdelijk effect op de doorlooptijd van het uitvoeren van de maatregelen.”

Nul-op-de-meter

Afgesproken is om 1.650 huurwoningen te versterken en te verduurzamen tot nul-op-de-meterwoningen. Dit zijn minder woningen dan Kamp bij de oprichting van CVW in afgelopen voorjaar voor 2015 als doel had gesteld: 3.000. Ook de bijgestelde planning van 2.300 woningen is volgens hem te optimistisch. “Ik vind dit met name vervelend voor de inwoners van Groningen. Zij hebben het recht om te weten, waar ze aan toe zijn.”

Presentatie meerjarenplan

De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) Hans Alders presenteert daarom vandaag het meerjarenprogramma ‘Aardbevingsbestendig en Kansrijk Groningen’. Hierin staat wat er moet gebeuren in de regio, op welke manier en in welke volgorde. Het gaat dan om herstel, versterking en veiligheid van gebouwen, maar ook het vergroten van de leefbaarheid en duurzaamheid.

Tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres van volgende week donderdag 12 november staat dezelfde thematiek centraal, in de MartiniPlaza te Groningen.

Foto: Een Nul-op-de-Meterportiekflat in Groningen (Foto: Energiesprong)

Deel dit artikel

permalink