Bouwwinkels in Groningse dorpen

Begin volgend jaar verschijnt in ieder Gronings dorp, dat schade heeft ondervonden van de aardbevingen, een bouwwinkel. Dit heeft Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders gistermiddag gezegd tijdens de presentatie van zijn eerste versterkingsplan ‘Aardbevingsbestendig en kansrijk Groningen 2016-2020’.

Het doel hiervan is met mensen in gesprek te gaan of en hoe hun huis versterkt moet worden. “Mensen moeten veel meer centraal worden gesteld bij de versterking van hun huizen. Dat was tot nu toe onvoldoende het geval en daarom is het de afgelopen tijd niet goed gegaan. Dit is dus een totaal andere aanpak”, legt Alders uit.

Onafhankelijk arbiter

Daarnaast komt een onafhankelijk arbiter, die uitspraak kan doen als de schade-afhandeling vastzit. Zijn uitspraak is in vrijwel alle gevallen bindend voor de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Een gang naar de rechter blijft daarnaast altijd mogelijk. “Er moet altijd een oplossing komen”, vindt Alders. “Complexe schade gaat in de toekomst naar de nationaal coördinator.”

Volgens hem staat in dit plan de veiligheid centraal. “En het gaat om een eerlijke verdeling van lusten en lasten.”

Niet alleen versteviging

De versteviging van de huizen in zijn ogen beginnen daar waar het grootste risico is: in Loppersum en omgeving. Het blijft echter niet bij de versteviging. “Als we alleen kijken naar versterking en niet naar de gaswinning, zijn we verkeerd bezig.”

Tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres van volgende week donderdag 12 november staat dezelfde thematiek centraal, in de MartiniPlaza te Groningen. Dit congres heeft namelijk als thema: Samen bouwen aan Duurzaam Groningen'. 

Foto: Schade in Groningen door aardbevingen.

Deel dit artikel

permalink