‘Energierekening is asbest van nu’

“In de jaren ’70 wisten we al dat asbest slecht voor de gezondheid was, maar het duurde tot de jaren ’90 tot er maatregelen kwamen. Zo kijk ik nu naar de energierekening: nieuwbouwhuizen met zo’n rekening zijn een kat in de zak.” Dit vertelde Ellen van Acht gisteravond tijdens het Duurzaam Gebouwd Congresdiner.

De Duurzame Bouwvrouw 2014 is opgegroeid in Brabant, maar werkt al geruime tijd in Groningen als directeur van KUUB. “Het houdt Groningers bezig of hun regio over 10 jaar nog vitaal is. Daarom willen ze niet enkel veilige huizen, maar veilige huizen met perspectief. Dus een regio waar jonge gezinnen graag willen wonen, met onder meer gezonde scholen voor kinderen”, aldus Van Acht (zie foto).

Coalitie Gezonde Gebouwen

Vorig jaar vond dit diner voor de eerste keer plaats, op de vooravond van het Duurzaam Gebouwd Congres. In Maastricht riep Unica-topman Laurens de Lange destijds op om een Coalitie Gezonde Gebouwen te vormen.

Gisteravond bracht hij een update over dit ‘Verdrag van Maastricht’, zoals hij dit gisteravond noemde. “We zijn op zoek naar verbindingen. Daarom hebben we de site GezondeGebouwen.nu opgericht, waarop onder meer de koplopers en de deelnemende partijen te zien zijn. Daarnaast staat vanaf 1 december de HappyBuildingIndex.nl live. Hierop kunnen de gebruikers van de gebouwen zelf aangeven hoe ze een gebouw beleven. Hieruit volgt een ranking, die in onze ogen met name stimulerend moet werken.”

Daarnaast refereerde hij onder meer naar het evenement Building Holland, dat van 22 tot en met 24 maart 2016 plaatsvindt. “Daar is ook ruim aandacht voor Gezonde Gebouwen”, keek De Lange alvast vooruit.

Duurzaam Gebouwd Congres

Net als vorig jaar vond gisteren dit congresdiner plaats aan de vooravond van het Duurzaam Gebouwd Congres. Dit congres is vandaag in MartiniPlaza te Groningen, met sprekers als Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders en Han Fennema van Gasunie. Kijk voor meer informatie op DuurzaamGebouwdCongres.nl.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten

Meer nieuws uit Groningen, Groningen