100 Zeister gemeentegebouwen energiezuiniger

De gemeenteraad van Zeist heeft groen licht gegeven aan het energiezuiniger maken van zo’n 100 gemeentelijke gebouwen.

Tot en met 2021 wil de gemeente ervoor zorgen dat deze gebouwen allen energielabel A of B krijgen. Dit leidt tot een vermindering van de CO2-uitstoot, vergelijkbaar met ruim 260 huishoudens.

Voorbeeld voor inwoners en bedrijven

“Wij willen in 2050 een klimaatneutrale gemeente zijn”, licht wethouder duurzaamheid Johan Varkevisser toe. “Dit is een belangrijke stap richting dit doel en we hopen hiermee een voorbeeld te zijn voor onze inwoners en bedrijven.”

In de laatste jaren is al een start gemaakt met het energiezuiniger maken van gemeentelijk vastgoed. Zo is het energielabel van Zwembad Dijnselburg na een duurzame renovatie, die maar liefst 48 maatregelen omvatte, van G naar C gegaan. Hierdoor gingen de totale energiekosten met 52% omlaag.

Energieverbruik reduceren

Als gevolg hiervan startte de gemeente Zeist een onderzoek naar hoe ze met nieuwe en bestaande technieken een groot resultaat kan bereiken rond het energieverbruik van gemeentelijke gebouwen. Het uitgangspunt daarbij was dat op efficiënte wijze het energieverbruik gereduceerd wordt tegen een investering die zich binnen een overzienbare periode zou terugverdienen. Dit heeft uiteindelijk geleid tot het besluit om alle circa 100 gebouwen van de gemeente – in 1 keer – aan te pakken. Het gaat bijvoorbeeld om sporthallen, het oude raadhuis, monumentale panden, parkeergarages en een tweede slag voor het zwembad. Schoolgebouwen vallen er nog niet onder, vanwege de specifieke eigendomsconstructies.  De gemeente komt daarom later nog met een specifiek plan voor schoolgebouwen.

Voorbeeldrol

“Duurzaamheid staat hoog op onze agenda”, vertelt Varkevisser. “Ook vanuit het Rijk worden er steeds meer eisen gesteld aan auto’s, huizen en (andere) gebouwen. Wij vinden dat wij als gemeente dan ook eerst naar onszelf moeten kijken en investeren daarom de komende jaren flink in het energiezuiniger  maken van onze gebouwen.”

Zeistenaren die ook aan de slag willen met het energiezuiniger maken van hun woning, kunnen voor ondersteuning onder meer terecht op www.bleeve.nl of www.zeistenergiek.nl.  

Foto: Het raadhuis van de gemeente Zeist. Het oude raadhuis wordt ook aangepakt. Het nieuwe witte deel achter het oude raadhuis is al helemaal duurzaam gebouwd. (Fotograaf: Chris Huiden)

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Zeist, Utrecht