‘Giet de big data in de juiste vorm’

Tijdens de eerste Spark Summit in het Brabantse Rosmalen, begin november, stond big data centraal. “Veel mensen zien het als de olie voor de nieuwe economie, maar zonder analyse en implementatie heb je er niets aan.”

Met als ondertitel ‘Zwart goud of nieuwe hype’ had Spark, cross-over voor technologie en vernieuwing in de gebouwde omgeving in Nederland, diverse sprekers uitgenodigd om de aanwezigen te informeren over big data.

Zo liet Marketshare-topman Lucien van der Hoeven (zie foto) weten dat hij big data de olie van de nieuwe economie vindt. “Wij helpen bedrijven om hiermee betere beslissingen te maken”, vertelde hij. “Want zonder analyse en implementatie heeft niemand iets aan die data.” Zijn bedrijf helpt hierbij. “Wij kunnen bijvoorbeeld op de euro nauwkeurig zien op welk gebieden onze klanten hun marketinggeld besteden.”

Ook voor de bouwsector zag hij een belangrijke rol voor big data. “Dit kan helpen bij het voorspellen en optimaliseren van building maintenance.”

Mens moet baas blijven

Lector Architecture in Health Masi Mohammadi van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, tevens expert bij Duurzaam Gebouwd, voorspelde dat de zorg veel gebruik gaat maken van big data. “De nieuwe horizon is een woonomgeving, die reageert op de mens. Wij moeten namelijk wel de baas blijven.” Hiermee gaf ze aan wars te zijn van overbodige technologische toepassingen. “Ik ben geen voorstander van een koelkast die aangeeft welke gezonde gerechten ik kan maken met de aanwezige ingrediënten. Dan gaat mijn voorkeur uit naar een gezonder leven.”

Overigens zei ze niets tegen de robotisering te hebben. “In mijn ogen is het de volgende stap na de elektrificatie en de automatisering van de maatschappij. Het is belangrijk om dit te beseffen, want alles wat de bouwsector maakt is in principe voor de toekomst. Overigens is het aan onszelf om de technologie in de juiste vorm te gieten, want de belangrijkste innovaties op dit gebied zijn in eerste instantie gemaakt voor defensie en gevangenissen. Niet om in de hedendaagse samenleving opgenomen te worden.”

Samenwerking opzoeken

CTO Europe, Middle East, Afrika & Russia Hendrik Blokhuis van Cisco Systems wil dat bedrijven een cultuur creëren, waarin falen mag. “We merken steeds weer dat de urgentie zorgt voor innovatie. Daarom pleit ik altijd voor Amaze, Imagine and Discover (AID) Yourself. Blijf jezelf verbazen. We kunnen namelijk voor impact zorgen door verschillende data te verbinden. Hierbij is het belangrijk om voor een prototype te zorgen, dan komt de businesscase vanzelf.”

Hij pleitte ervoor om de verbinding met andere disciplines en branches te zoeken. “Zoek de samenwerking met anderen op, dan hoef je bijvoorbeeld niet steeds zelf het wiel uit te vinden.”

Onderzoek naar impact big data

Verder volgde de presentatie van het onderzoek ‘Shift Happens’, waarvoor Spark de impact van big data op de gebouwde omgeving heeft onderzocht. In het totaal hebben 21 bedrijven in de bouwketen de enquête ingevuld. Driekwart van hen denkt dat deze impact groot tot zeer groot is. Slechts een aantal opdrachtgevers vraagt nu ook al concreet naar oplossingen op het gebied van big data.

Spark is een initiatief van de Provincie Noord-Brabant, de gemeente ’s-Hertogenbosch, TU/e, Avans en Heijmans.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tim van Dorsten