Green Deal voor regionaal warmtenet

Afgelopen woensdag hebben onder meer het ministerie van Economische Zaken, Provincie Noord-Holland en Provincie Zuid-Holland een Green Deal getekend om te komen tot een groot regionaal warmtenet in de Metropoolregio Amsterdam. De regio strekt zich uit van IJmuiden tot Almere en van Purmerend tot Aalsmeer. 

Met deze Green Deal wil de regio Amsterdam de verspilling van warmte te lijf gaan. Daarnaast levert deze deal het ministerie een financiële bijdrage van € 330.000 aan het programma Warmte en Koude in de Metropoolregio Amsterdam (MRA).

Warmte aantrekkelijker maken voor consumenten

In de Green Deal krijgt de consument van warmte een centrale plaats. Huishoudens willen meer keuzen tussen contracten. Denk aan verschuiving tussen vastrecht en warmtekosten, een vast bedrag per maand of een keuzemogelijkheid van 100% duurzame warmte. Er wordt gekeken of er binnen de wetgeving experimenten mogelijk zijn, bijvoorbeeld door met andere tarieven te werken. Daarnaast komt er een afspraak om samen met consumenten en woningbouwcorporaties te kijken hoe warmte voor de consument aantrekkelijker kan worden.

De partijen die voor het programma Warmte en Koude de samenwerking hebben ondertekend, zijn AEB Amsterdam, Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling, Amsterdam Economic Board, Cofely Energy Solutions BV, Eneco Warmte en Koude, Gemeente Aalsmeer, Gemeente Amstelveen, Gemeente Amsterdam, Gemeente Beverwijk, Gemeente Diemen, Gemeente Haarlem, Gemeente Haarlemmermeer, Gemeente Heemskerk, Gemeente Uithoorn, Gemeente Velsen, Gemeente Zaanstad, Greenport Aalsmeer, HVC, Nuon Warmte, OCAP, Omgevingsdienst IJmond, Provincie Noord-Holland, Stadsverwarming Purmerend, Tata Steel IJmuiden, Ennatuurlijk en Veolia.

Volgende stap: Grand Design

De volgende stap voor deze partijen is een ‘Grand Design’ van het warmtenet. Daarbij wordt gekeken welke bronnen aangesloten kunnen worden. Ook gaan ze aan de slag met de financiering en aantrekkelijke marktproposities voor woningcorporaties, bedrijven, particulieren en huurders. Uiteindelijk willen de partijen in de MRA komen tot een warmteakkoord met het Rijk. Kijk voor meer informative op WarmteIsCool.nl.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Amsterdam, Noord-Holland