Tweede pensioenfonds met duurzaamheidseisen

Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) wil dat alle bedrijven waarin het belegt, in 2020 de helft minder aan uitstoot van koolstofdioxide hebben.

Hebben bedrijven over 5 jaar de CO2-uitstoot niet gehalveerd, dan zal dit pensioenfonds niet meer in die bedrijven beleggen. PFZW wil de wereld namelijk gezond houden. “Op deze wijze wordt u pensioen beter beschermd”, meldt het pensioenfonds op zijn site. “Bedrijven die een grotere belasting zijn voor het milieu dan hun concurrenten, zullen op termijn slechtere rendementen opleveren. Dus we stoppen uw pensioengeld liever in schonere bedrijven. Zo draagt het pensioenvermogen bij aan een betere wereld in plaats van deze uit te putten.”

Beleggingen in meest vervuilende bedrijven verkleinen

In sectoren waarin veel CO2-uitstoot plaatsvindt, zoals de mijnbouw en de elektriciteitsproductie, gaat PFZW zijn beleggingen in de meest vervuilende bedrijven verkleinen. “Tegelijkertijd gaan we het gesprek met deze bedrijven aan om ze te stimuleren schoner te produceren.”

Enkele weken geleden liet pensioenbelegger PGGM al weten duurzaamheidseisen te stellen. Ook pensioenfonds ABP heeft kenbaar gemaakt voor een ander beleid te kiezen, waarin duurzaamheid en een lagere CO2-uitstoot een belangrijk punt is. 

Deel dit artikel

permalink