Integraal masterplan met optimaal maatschappelijk rendement

De komende weken publiceren we de visies van 10 experts, uit het 10-punten actieprogramma voor Duurzaam Groningen. De eerste visie voor het boek, dat werd overhandigd aan Hans Alders en gedeputeerde Nienke Homan tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres te Groningen, komt van ABC Nova-directeur Bert Melles.

Ontwikkel samen met alle stakeholders een integraal Masterplan, waarbij het uitgangspunt een optimaal maatschappelijk rendement is.Het is logisch dat de focus in eerste instantie op veiligheid wordt gelegd. Daarbij moeten acute zaken ook snel worden aangepakt. Maar voordat de grote verstevigingsoperatie van start gaat, moet er toch even goed worden nagedacht. Afgezien van hoe gebouwen en woningen er gaan uitzien, leiden verstevigingsoperaties soms tot gebrek aan functionaliteit.

Daarnaast spelen er andere zaken in de regio, zoals krimp van de bevolking en economische transformatie. Er zijn voorstellen om het gebied een grotere rol te laten spelen als bakermat voor een nieuwe energierevolutie. Hierover is ook een artikel gepubliceerd in de Groene Amsterdammer van 14 oktober 2015: ‘We nemen het heft in eigen handen’. Deze stelling is een pleidooi om nu eens niet de NAM de put te laten dichten als het kalf verdronken is, maar om de bevolking - de inwoners - te laten bepalen wat er met het beschikbare geld moet gaan gebeuren.

Flexibele besteding

Het beschikbare budget is te bepalen. De besteding moet flexibel kunnen zijn. Gedeeltelijk versteviging, gedeeltelijk nieuwbouw, gedeeltelijk investeren in economische ontwikkeling of in andere werkgelegenheid. De inwoners moeten daar de belangrijkste stem in krijgen. Daar is het pleidooi om een Masterplan te maken waarbij de hoofdlijn van de geldinzet wordt
bepaald. Goedkopere verstevigingsmaatregelen leiden dan niet tot minder budget, maar tot budget voor andere zaken. Daarbij moet er dus niet direct door de NAM of de overheid gezegd kunnen worden dat dat niet in de regeltjes past. Het budget is dus meer een boete dan een schadeloosstelling.

Deze expertpost werd gepubliceerd in het 10-punten expertplan voor duurzaam Groningen, een boek vol visies van koplopers in de markt. Het boek is gratis te downloaden.

Deel dit artikel

permalink