I/O-gebouw wint Betonprijs 2015

In de categorie Betontechnologie heeft het I/O-gebouw (zie foto) van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen de Betonprijs 2015 gewonnen.

“Het leefbaarste gebouw van Nederland uit 2014 heeft gewoekerd met uiteenlopende betontechnologische technieken om een hoge duurzaamheid te bereiken”, staat in het juryrapport. “Hierbij geldt Cradle to Cradle als uitgangspunt. Bij de gevelbekleding is gebruikgemaakt van glasvezelbewapening in zelfverdichtend beton. Om het uiterlijk een bijzonder cachet te geven, is gerecycled glas als toeslagmateriaal toegepast.”

Lichtgewicht, glasvezelgewapende betonpanelen 

De gevelbekleding van dit Nijmeegse gebouw, een ontwerp van architectenbureau LIAG, bestaat uit innovatieve lichtgewicht betonpanelen. Deze duurzaam geproduceerde betoShell-panelen zijn van glasvezelgewapend, zelfverdichtend beton met een toeslag van fijn grind.

Voor dit project is een speciale uitvoering ontwikkeld om de banden in de gevel te accentueren met een toeslag van gerecycled glas. Het oppervlak glinstert hierdoor. Voor de keuring van dit materiaal moest de fabrikant aantonen dat het glas van één soort was van dezelfde leverancier, en niet gewoon uit de glasbak kwam dus. Het groene effect is uiteindelijk bereikt met Gerolsteiner waterflessen. De platen hangen onzichtbaar op een railconstructie tegen het houtskeletbouw binnenblad.

Behalve duurzaam geproduceerd, voldoen de panelen ook esthetisch aan hoge eisen. Smalle plaatnaden en strakke hoekoplossingen geven de uitstraling van het gebouw een hoogwaardige kwaliteit.

Nieuw station Arnhem

De uitrewiking van de Betonprijs vond afgelopen 18 november uitgereikt in de Burgerzaal Gemeentehuis Rotterdam. In het totaal waren er 8 winnaars, in iedere categorie 1. Een daarvan was het kersverse OV-terminal CS Arnhem, in de categorie Utiliteitsbouw.

Foto: Ben Vulkers.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door LIAG architecten en bouwadviseurs

Meer nieuws uit Nijmegen, Gelderland