‘Volledig duurzame energievoorziening in 2050’

De uitstoot van CO2 in Nederland moet in 2050 met minstens 95% verminderd zijn ten opzichte van 1990. Ook moet de energievoorziening in 2050 duurzaam zijn. 

Dit staat in een Klimaatwet, die de fractievoorzitters Jesse Klaver (GroenLinks) en Diederik Samsom (PvdA) gisteravond bij het tv-programma Pauw hebben gepresenteerd, in aanloop naar de Klimaattop in Parijs die volgende week plaatsvindt.

Jaarlijkse klimaatbegroting

Deze initiatiefwet legt klimaatdoelen vast in de Nederlandse wet en verplicht de regering jaarlijks een klimaatbegroting te maken, waarin wordt opgenomen hoe de doelstellingen gehaald worden. Zo willen Klaver en Samsom een doorbraak in het klimaatbeleid forceren.

“Wij zijn de 1e generatie, die de gevolgen van klimaatverandering merken en de laatste die haar kunnen stoppen”, vertelde Klaver. “Deze wet is een gamechanger: op Prinsjesdag gaat het straks niet alleen meer over euro’s, maar ook over het klimaat.” Volgens Samsom legt deze wet belangrijke doelstellingen vast. “Het gaat uiteindelijk niet alleen om getallen en procenten, maar om een veilige en schone toekomst voor onze kinderen. Het is voor de energievoorziening van toekomstige generaties en voor de welvaart van Nederland van levensbelang dat we nu snelheid maken. Met als inzet om Nederland koploper te maken op het pad naar een duurzame toekomst.”

Foto: Diederik Samsom (links) en Jesse Klaver (midden) gisteravond bij Pauw. Rechts zit presentatie Jeroen Pauw.

Deel dit artikel

permalink