‘Van persoonsgebonden naar projectgebonden financiering’

“We zijn aan het duwen op een projectgebonden financiering. De hypotheek hangt dan niet meer aan een persoon, maar aan het huis.” Dit vertelde Energiesprong-programmaregisseur en Duurzaam Gebouwd-expert Jan Willem van de Groep tijdens The Climate Miles van Urgenda.

Hij sprak met onder meer Urgenda-directeur Marjan Minnesma, Duurzaam Gebouwd-expert Onno Dwars van VolkerWessels en Kiuub-directeur Ellen van Acht over de duurzame bouw.

Geen zorgen over investering

“Het voordeel van een projectgebonden financiering is dat bij een verhuizing de volgende bewoner je hypotheek overneemt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je investering naar bijvoorbeeld nul-op-de-meterniveau over 5 of 8 jaar in de waarde terug moet komen. Je weet zeker dat de schuld binnen 20 jaar wordt afgelost.”

512 kilometer lopen naar Parijs

Deze aflevering stond helemaal in teken van duurzame bouw. Onder de noemer van ‘The Climate Miles’ loopt Minnesma van 1 tot en met 29 november van Utrecht 512 kilometer naar Parijs, waar de Klimaattop plaatsvindt. Elke dag loopt een speciale gast mee.

Met deze wandeltocht vraagt Urgenda aandacht voor klimaatverandering. Deze organisatie heeft als doel Nederland sneller duurzaam te maken, samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren. Hierbij streeft ze naar een duurzame en circulaire economie, die draait op duurzame energie en groene grondstoffen.

Deel dit artikel

permalink