Huis bouwen? Printen met een gigantische 3D-printer!

Bij het Chinese Suzhou experimenteert het bedrijf WinSun (of Yingchuang) met het 3D-printen van huizen. Hierbij maakt het gebruik van een speciale inkt, die samengesteld is uit bouwafval.

Deze inkt bestaat uit hoogwaardig steen, cement en vezels. In combinatie met digitale ontwerpen kunnen met deze inkt muren, bakstenen en isolatiemateriaal geprint worden en de resultaten schijnen spectaculair te zijn. Volgens 3ders.com, een toonaangevende website gewijd aan 3D-printen, arriveerden er in Shanghai, in maart 2014, 10 3D-geprinte huizen. Wat hier opmerkelijk aan is, is dat deze woningen van 200 m2 slechts $ 6.000 (€ 5.600) kostten. Hoe briljant is dat? Je kunt je voorstellen hoe eenvoudig het zou zijn om alle daklozen op deze manier te helpen, zonder de wereldeconomie te belasten.

60% materiaalkosten besparen

Winsun is hard op weg om onroerendgoedsectoren over de hele wereld voorgoed te revolutioneren. De sector groeit en vernieuwt zichzelf continu door de toenemende bouwsnelheid, de dalende kosten, verminderd afval en lagere CO2-uitstoot. Een positieve ontwikkeling, vind je niet? Het bedrijf beweert dat het maar liefst 60% op de materiaalkosten kan besparen en zelfs 80% op de loonkosten en 70% op de bouwtijd. Dit bedrijf gaat het helemaal maken. En de 3D-geprinte constructies voldoen volgens China Construction Engineering Bureau volledig aan de nationale normen.

Er zijn uiteraard ook uitdagingen. Aangezien de technologie vrij nieuw is, is het op dit moment moeilijk te bepalen hoe het zit met de wereldwijde haalbaarheid. Het is nog niet mogelijk om vast te stellen of de veiligheid van deze gebouwen van hetzelfde niveau is als die van typische, traditioneel gebouwde constructies, ook omdat normen van regio tot regio nogal kunnen verschillen. Desalniettemin is Winsun aan het uitbreiden. Ze hebben een villa van 1.100 m2 gebouwd voor een Taiwanees vastgoedbedrijf voor slechts 200.000 Canadese dollars (€ 140.000).

Bouwafval als bouwsteen

De populariteit van deze nieuwe bouwtechniek leidt ook tot grotere vraag vanuit de hele wereld. Zo heeft de Egyptische regering 20.000 woningen besteld. Winsun werkt ook samen met een Amerikaans bedrijf om de bouw van betaalbare woningen te verwezenlijken voor gezinnen met lage inkomens in Afrika en het Midden-Oosten. Ik zie dit soort technologie als de maatstaf voor vastgoed in de toekomst. Bouwafval is hier letterlijk de bouwsteen. We hebben het over een duurzame groei, kosteneffectieve en efficiënte procedures, en een veiligere omgeving. Als dat geen positieve ontwikkeling is? Wat zijn jouw gedachten hierover?

Auteur Richard van Hooijdonk is trendwatcher. Met zijn internationale research team onderzoekt hij zogeheten megatrends als robots, drones, internet-of-things, 3D/4D-printing, big data en biomimicry en de effecten van nieuwe technologie op vele sectoren. 

Bovenstaande video: BI Tech

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Richard van Hooijdonk