Corporaties gebruiken Warmtewet voor energiebesparing met PPS

De Warmtewet, die per 1 januari 2014 actief is, leidt bij woningcorporaties tot strategische keuzes. Deze wet geldt voor eigenaren die met een centraal opgewekt warmtenetwerk, (stadsverwarming, WKO, houtverbrandingsinstallaties of ketelhuis) warmte leveren aan consumenten.

Alle corporaties hebben daarom met de Warmtewet te maken. De Warmtewet beschermt de consument voor monopolistisch gedrag van de energieleverancier, stelt maximale tarieven vast en zorgt voor betrouwbaarheid van de leve ring. De corporaties die vanuit een strategische keuze kiezen om geen energieleverancier te willen zijn, dienen deze rol op een andere manier te organiseren.

Energiebesparing bij appartementencomplexen

Het organiseren middels een Publiek-Private Samenwerking blijkt een goede manier om energiebesparing bij appartementencomplexen te realiseren. Omdat de huidige wetgeving volstaat zijn door deze keuzes, focus, professionalisering en standaardisatie de voorwaarden geschapen voor echte verduurzaming. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de opwekinstallaties maar wordt ook gekeken naar het afgiftesysteem bij de huurders. Door de langjarige samenwerking wordt de projectaanpak omgezet naar een programma-aanpak. De corporatie blijft zelf eigenaar van de installaties omdat die een essentieel onderdeel vormen van haar vastgoed- en verduurzamingsstrategie en zeer bepalend zijn voor de hoogte van de energierekening van de huurder.

De eerste PPS wordt op dit moment door een corporatie en Unica opgezet voor meer dan 1300 huurders. De keuze voor Unica is gebaseerd op haar visie rondom energie neutrale gebouwen en de integrale benadering rondom energiemanagement, technisch beheer, energie-inkoop en exploitatie gebaseerd op de Warmtewet. Unica neemt als energieleverancier de Warmtewetverplichting over van de corporatie en neemt ook het onderhoud van de binnen-installaties over. Hiermee heeft de huurder één aanspreekpunt voor comfortklachten en de energierekening. Een gezamenlijke ambitie is vastgesteld om het vastgoed te verduurzamen en de energierekening te verlagen.

Met name het proces om deze samenwerking vorm te geven kenmerkt zich in het organiseren, structureren, standaardiseren en borgen van de processen om alle kennis over de huurders en de gebouwen te delen. De corporatie en Unica hebben immers dezelfde klant en hetzelfde belang: de huurder. De corporaties in Groningen kunnen met deze aanpak actief stappen zetten om de reductie van de energierekening van hun huurders te realiseren, hun vastgoed te verduurzamen door op termijn geen gas meer te gebruiken en een bijdrage te leveren aan de veiligheid en leefbaarheid in de gebieden die door gasbevingen worden geteisterd.

10-punten actieprogramma voor duurzaam Groningen

Deze expertpost werd gepubliceerd in het 10-punten expertplan voor duurzaam Groningen, een boek vol visies van koplopers in de markt. Het boek is gratis te downloaden.

Foto en expertvisie: Jan-Maarten Elias, Unica Ecopower

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Jan-Maarten Elias