Energetisch profiteren door warmwatercirculatiesysteem

Het komt nog regelmatig voor: een traditioneel, niet-geïsoleerd warmwatercirculatiesysteem met veel corrosie. Dat leidt niet alleen tot onnodige lekkages, maar doet ook afbreuk aan de duurzaamheid van de woonomgeving. In een appartementencomplex in ’s-Hertogenbosch blijkt dat het ook duurzamer kan.

Aan het Sweelinckplein in ‘s-Hertogenbosch staat sinds 1973 een appartementengebouw van twaalf verdiepingen en 108 appartementen. Na ruim veertig jaar waren de warmwater- en regeltechnische installaties, inclusief circulatieleidingen in het gebouw dringend aan vervanging toe. “De leidingen van het circulatiesysteem dateren van een tijd waarin isolatie nog niet was ingeburgerd”, vertelt Wil Panen van het gelijknamige bouwbureau, dat de trekker is van het project.

De techniek in het appartementencomplex is ondergebracht in de technische ruimte en het ketelhuis op het dak van het gebouw. Hier staan onder meer in cascade-opstelling de verwarmingsketels en boilers opgesteld. De appartementen worden door deze installatie via een circulatiesysteem van warmwater voorzien. Collectieve warmwatercirculatiesystemen, die het warme water voortdurend in de warmtapwaterinstallatie laten circuleren, komen vooral voor in de stapelbouw. Zo’n systeem bestaat uit ringleidingen en/of deelringen, waarin warm water circuleert en uit uittapleidingen naar de kranen van bijvoorbeeld douche, bad, wastafel en keuken wordt gevoerd.

Minder manuren, meer rendement

Panen schakelde Van Bon Installaties en Technisch Beheer in voor de uitvoering van het project. Dit bedrijf is gespecialiseerd in klimaat-, regeltechnische, industriële en sanitaire installaties en werkt middels een speciale lean werkwijze nauw samen met de opdrachtgever aan optimale en kwalitatief hoogwaardige installaties met een zo kort mogelijke doorlooptijd. “We hebben Van Bon gevraagd om mee te denken over een oplossing die rendabel is en voor een energetische verbetering zorgt”, legt Panen uit.

Alex van Heck en Sander van den Broek zijn namens Van Bon nauw bij het project betrokken. “In eerste instantie was het idee om het bestaande systeem te vervangen door een vergelijkbaar systeem”, aldus projectleider van Heck. “Maar na een grondige afweging besloten we toch om voor een andere oplossing te gaan. Een duurzame installatie met minder manuren en meer energetisch rendement.” De keuze viel op het Smartloop Inliner-systeem. “We hadden in eerdere projecten al kennis gemaakt met deze buis-in-buistechniek van Viega en toen waren de voordelen ons al duidelijk geworden”, legt werkvoorbereider Van den Broek uit.

Lees in de volledige versie van het artikel in het Duurzaam Gebouwd Magazine #32 (ook online te lezen) wat de energetische voordelen zijn van het warmwatercirculatiesysteem.

Deel dit artikel

permalink