Bouwers met lef gaan Groningen verduurzamen

Als lid van het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen zit Nienke Homan op de juiste plek om vaart te geven aan de verduurzaming, die de provincie nodig heeft. 

Is het herstel van woningen met aardbevingsscheuren ook een uitgelezen kans is om te verduurzamen?

“Waar we eerst heel hard op hebben ingezet, is om de gaswinning naar beneden te krijgen. Het belang daarvan daalt nu langzaam maar zeker ook in Den Haag in. Inmiddels is het volume naar beneden bijgesteld tot 30 miljard m3 gas. Dat moet echt nog verder naar beneden, want anders blijft het water naar de zee dragen. Naast dat we heel erg op die verlaging hebben ingezet, zijn we ook aan de slag gegaan met de versteviging en de versterking van de woningen. Minister Henk Kamp van Economische Zaken gaf heel duidelijk aan dat deze regio een plus nodig heeft. Er is ook zo veel (imago)schade hier in de regio, zo veel onzekerheid en zo veel mensen die in een situatie zitten waar ze niet voor hebben gekozen. Daar moet ook gewoon een plus op. Die plus zou je kunnen halen uit het isoleren van de woningen en zorgen voor een nul-op-de-metersituatie. Dus energieneutrale verbouw of renovatie.”

Het huidige sentiment rondom aardgaswinning dus aangrijpen om nu vaart te maken met echte verduurzaming?

“Ja, dat doen we in de lobby naar Den Haag. Aan de andere kant merken we ook dat het mkb hier natuurlijk extra gemotiveerd is om te verduurzamen. Die leven hier ook in een situatie waar aardbevingen echt aan de orde van de dag zijn. Kijk naar BuildInG, een innovatiecentrum dat wordt opgezet door de Hanzehogeschool Groningen in samenwerking met de Economic Board Groningen. BuildInG (staat voor Build In Groningen, red.) wil ervoor zorgen dat studenten en professionals op 1 locatie les krijgen op het gebied van aardbevingsbestendig- en innovatief bouwen.”

Volop innovatie dus…

“Zeker! Mooi vind ik ook de combinatie van de Rijksuniversiteit en het mkb. Die weten elkaar heel eenvoudig te vinden in de Energy Academy, waarvan we partner zijn samen met enkele andere provincies. Een belangrijk onderdeel van de Energy Academy Europe is de proeftuin voor toegepast onderzoek: het Energy Transition Centre EnTranCe. Aan die proeftuin dragen partners als Gasunie, onderwijs, bouwers en industrie bij. Daar loopt bijvoorbeeld nu een project waarbij ze innovatieve gebouwen van strobalen ontwikkelen, de zogenoemde Energy Barn. Echt een plek waar de universitaire en de hbo-opleidingen en het midden- en kleinbedrijf elkaar vinden op een ontwikkellocatie, ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. In deze provincie werken we intensief samen om onze ambities van de grond te krijgen.”

De bouwsector, wat kan die eigenlijk doen?

“Er moeten nu echt grote stappen gezet worden, want er moet bijvoorbeeld heel veel geïsoleerd worden in de bestaande bouw in de provincie. Ook moet er verbouwd worden en er moet veel versterkt worden. Daar liggen gouden kansen voor de bouwsector om nieuwe initiatieven te ontplooien, die hier goed uit te testen en die vervolgens ook direct op grote schaal toe te passen bij renovatie en verbouw. Dus als je vraagt wat wij verwachten van de bouwsector, dan is mijn antwoord dat zij inzet op innovatie, net zoals wij dat doen. Dat ze mensen voorlicht over de aanwezige keuzes en duidelijk maakt dat het om investeren in de toekomst gaat. Als ondernemer in de bouwwereld moet je dus kijken naar hoe je zelf kunt investeren in de regio. Dus ik denk dat de bouwwereld daarin best lef mag tonen en goed inzet op de bijdrage aan die circulaire economie. Door met innovaties te komen rond grondstofgebruik, door energieneutrale bouwplaatsen in te richten. Ik appelleer dus aan de vooruitziende blik van de ondernemer.”

De bouwondernemers mogen meer lef hebben dan ze nu tonen?

“Ja, met het oog op de toekomst en vooral door te kijken wat hun klanten écht nodig hebben. Dan kom ik weer terug op het levensbestendig wonen. Bouwers kunnen bedenken welke oplossingen daarbij passen. Kijk ook naar de bouwbesluiten die er aankomen, daarin is energieneutraal bouwen als verplichting opgenomen. Hou daar als sector dan alvast rekening mee. Op individueel niveau zie je dat al wel, maar pak het gewoon veel grootschaliger aan. Het is de toekomst, dat weten we allemaal. Over 10 jaar bouwen we niet meer zoals we 10 jaar geleden deden. Grijp dus als sector die kans en trek het naar je toe.”

Keynote op Duurzaam Gebouwd Congres

Homan is een van de keynotesprekers tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres. Voor het volledige programma bekijkt u de officiële website van het Duurzaam Gebouwd Congres. Hier vindt u ook de inschrijfmogelijkheden

Groot interview Nienke Homan 

De uitgebreide versie van dit interview staat in de december-editie van Duurzaam Gebouwd Magazine. Houd Duurzaamgebouwd.nl in de gaten en bekijk onze andere magazines online

Fotografie: Robert Tjalondo.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Tom de Hoog