Wonen in een drijvende stad

Als je Gullivers Reizen hebt gelezen, dan weet je waarover ik het heb. Het verschil hier is dat de steden op het water drijven in plaats van in de lucht zweven, zoals het eiland Laputa in dit boek.

Niettemin is het een opmerkelijk en zeer geavanceerd concept. De snelle economische groei en de geografische ligging van de ASEAN-landen zoals Thailand en Indonesië, maakt ze uitermate geschikt om te experimenteren met dit schijnbaar onmogelijke concept.

Omdat veel Aziatische kuststeden in de toekomst onder water dreigen te komen is het de hoogste tijd voor een dergelijk initiatief. Het Seasteading Instituut voorspelt dat deze gemeenschappen in 2020 ontstaan. Het instituut (mede gefinancierd door PayPal-oprichter Peter Thiel) wil een ‹Silicon Valley of the Sea bouwen waar met zo min mogelijk risico geëxperimenteerd kan worden, met maximale voordelen als resultaat. De exacte plek van de eerste stad is nog steeds geheim, maar de locatie is onderzocht en overeenkomsten zijn opgesteld om aan het gastland voor te leggen.

Drijvend vastgoed

Dit nieuwe concept brengt vastgoed in de toekomst naar een geheel nieuw niveau. Er zijn bijvoorbeeld gesprekken gaande om de problemen rond landbeschikbaarheid in Singapore op te lossen door het creëren van zeer grote drijvende constructies (very large floating structures of VLFS) en het concept kan met recht drijvend vastgoed genoemd worden.

Dit soort voorgestelde projecten zijn mogelijk geïnspireerd door bestaande oceanische samenlevingen zoals de Tanka-mensen in Fujian en Kampung Ayer in Brunei (waar 20.000 mensen wonen). Dit zijn goede voorbeelden van oceanische samenlevingen. Het probleem met betrekking tot veiligheidsmaatregelen kan worden opgelost door te kijken naar grote offshore projecten van toonaangevende corporaties. Zo is Shells Prelude Floating Natural Gas Facility – voor de noordwestelijke kust van Australië –ontworpen om orkanen van de categorie 5 te weerstaan. Een ander voorbeeld is het MegaFloat Project in Japan, dat werd gebruikt om de haalbaarheid van dit soort drijvende constructies op lange termijn te valideren.

Zoals bovenstaande voorbeelden aangeven zijn drijvende steden in de toekomst echt te verwezenlijken. We hebben immers niet alleen de middelen, maar ook de vaardigheden en de technologie om zulke buitengewone experimenten succesvol uit te voeren.

Auteur Richard van Hooijdonk is trendwatcher. Met zijn internationale research team onderzoekt hij zogeheten megatrends als robots, drones, internet-of-things, 3D/4D-printing, big data en biomimicry en de effecten van nieuwe technologie op vele sectoren. 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Richard van Hooijdonk