Ondersteuning bij duurzame maatregelen voor VvE’s 

Vanaf 2016 krijgen verenigingen van eigenaren (VvE’s) ondersteuning van de gemeente Amsterdam bij het nemen van energiebesparende maatregelen en het ontwikkelen van een zogeheten zonproject.

Dit heeft het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders begin december besloten. Deze ondersteuning bestaat uit advies op maat. Dit kan een energiescan zijn waaruit blijkt welke maatregelen een VvE kan nemen of een specialistisch advies over zonnesystemen. Daarnaast kunnen VvE’s ondersteuning krijgen in het traject om al hun leden mee te krijgen in steun voor duurzame maatregelen.

Energielening en duurzaamheidsfonds

VvE’s die maatregelen willen nemen, kunnen gebruikmaken van bestaande financiële regelingen zoals de Amsterdamse energielening en het duurzaamheidsfonds van de gemeente.

Amsterdam wil jaarlijks 150 VvE’s ondersteunen. Deze gemeente streeft ernaar dat meer dan de helft van de 94.000 woningen van particulieren eigenaren daadwerkelijk maatregelen treft en dat jaarlijks 6% minder energie wordt verbruikt. Hiervoor trekt het college € 360.000 uit.

Duurzaamheidswinst

“Veel huiseigenaren willen graag hun huis verduurzamen”, vertelt wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho. “Er is flinke duurzaamheidswinst te behalen voor de stad als dit gebeurt. Door eigenaren van de juiste informatie te voorzien en te helpen de neuzen in VvE’s de juiste kant op te krijgen, kan de komende jaren een grote hoeveelheid woningen onder handen worden genomen.”

Op 20 januari 2016 besluit de gemeenteraad over dit voorstel. De ambitie van Amsterdam is om in 2020 over 20% meer duurzame energie en 20% minder energieverbruik. Dit staat in de Agenda Duurzaamheid.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Amsterdam, Noord-Holland