Prestatiecontracten voor zonnedaken

Prestatiecontracten worden veel toegepast in woningcorporatieland. Meestal gaat het om prestatiecontracten van schilderwerk of installaties. Maar vanwege de ambitie van meer duurzame huurwoningen bij woningcorporaties worden steeds meer daken vol gelegd met zonnepanelen. Daarmee komen prestatiecontracten voor daken met zonnepanelen steeds meer in beeld.

Woningcorporaties zijn druk doende hun woningvoorraad energetisch te verbeteren. Enerzijds onder druk van convenanten en andere afspraken, zoals het Energieakkoord. Anderzijds omdat steeds meer huurders er om vragen: ze willen meer comfort, lagere woonlasten en ook hun aandeel leveren in de verduurzaming van Nederland. Zonnepanelen op huurwoningen komen daarom steeds meer voor, maar wat nu als de woningcorporatie niet deze investeringen kan doen? Of te weinig kennis in huis heeft om de juiste keuze te maken?

Winst van prestatiecontracten

Prestatiecontracten voor daken kunnen een oplossing zijn, stelt Maickel van Haren van dakspecialist Weijerseikhout uit Groesbeek. “Zonnepanelen zijn relatief dure producten, zeker in vergelijking met het dak: bij zonnepanelen is de verhouding materiaal-arbeid 90-10, terwijl bij het bouwen van een dak die verhouding op 50-50 zit. Als er dus iets kapot gaat aan de zonnepanelen kost het veel geld. Dan loont het voor woningcorporaties om prestatiecontracten hierover af te sluiten.” Niet in de laatste plaats omdat de huurder verwacht dat de zonnepanelen blijven werken. Die heeft er immers baat bij dat de zonnepanelen goed blijven werken, want de investering die is gedaan door de woningcorporatie wordt meestal gevolgd door een huurverhoging. Die op haar beurt weer kan worden terugverdiend met minder energiekosten, dankzij de zonnepanelen. “Dat is ook de reden dat monitoring heel belangrijk is,” stelt Van Haren. “Dat is bij prestatiecontracten – dus ook met zonnepanelen – ook logisch: als ze niet werken, wordt dat hersteld.

Dankzij deze prestatiecontracten is de corporatie voor de eerstkomende 10 tot 15 jaar ontlast, terwijl ze nu nog voor ieder wissewasje hun dakspecialist belt, die daarvoor speciaal langs moet komen. Dat kan ondervangen worden door vooraf iets meer te investeren in een monitoringsysteem.”

Lees in de volledige versie van het artikel in het Duurzaam Gebouwd Magazine #32 (ook online te lezen) of prestatiecontracten gemeengoed zijn bij corporaties. Woningcorporatie GroenWest komt hierbij aan het woord.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Weijerseikhout BV