100 NoM-huizen in Zaanstad

Met een stimuleringslening en een subsidieregeling wil het college van B&W in Zaandam 100 Nul-op-de-Meter (NoM) woningen realiseren.

Deze verordening is tot stand gekomen dankzij een intensieve samenwerking met duurzaamheidsorganisatie Urgenda. De gemeente hoopt dat ze met deze financiële regeling voor aantrekkelijke voorwaarden zorgt, zodat woningeigenaren hun huis ombouwen tot een Nul-op-de-Meterwoning.

De regeling bestaat uit een hypothecaire lening met een rentepercentage van 2%, in combinatie met een subsidie van maximaal € 2.900. Voor de lening wordt samengewerkt met de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland. Het plafond van de subsidieregeling is € 300.000. De financiering hiervan komt uit het Duurzaamheidsfonds van de gemeente Zaanstad.

100 woningen Nul-op-de-Meter

Met de subsidie en de lening kunnen ongeveer 100 woningen Nul-op-de-Meter worden gemaakt. Omdat een deel van de huidige kosten om te komen tot zo’n woning nog bestaat uit ontwikkelkosten, kunnen volgende initiatieven mogelijk goedkoper worden gerealiseerd. Daarmee komt een bedrijfseconomisch haalbare NOM-woning in zicht en kan massa en snelheid worden gemaakt met het verduurzamen van woningen.

Concept op Texel succesvol toegepast

Als een van de aanbieders om energieneutraal te maken, heeft Urgenda deze gemeente benaderd. Deze organisatie heeft op Texel haar concept voor Nul-op-de-Meterwoningen succesvol toegepast. Urgenda heeft de gemeente Zaanstad gevraagd of zij particulieren kan ondersteunen met een financieel arrangement, zodat een NOM-woning financieel bereikbaar wordt zonder dat particulieren eigen middelen hoeven aan te spreken.  Diverse gesprekken hebben geresulteerd in deze regeling. Overigens staat het inwoners vrij met andere aanbieders in zee te gaan in plaats van met Urgenda.

Het voorstel wordt begin 2016 voor akkoord voorgelegd aan de gemeenteraad. Zaanstad heeft de ambitie om in 2020 klimaatneutraal te zijn.

Foto: Nul-op-de-Meterwoningen in Soesterberg.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Zaanstad, Noord-Holland