De regionale netbeheerder is onmisbaar voor de energietransitie

De provincie Groningen wil koploper zijn als het gaat om energietransitie. Samen met partners wil zij projecten faciliteren die zorgen voor de transitie naar volledig duurzame energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie. In de provincie zijn momenteel dan ook veel initiatieven in voorbereiding ten behoeve van de ontwikkeling van zonne-energie.

Deze vorm van duurzame opwekking kan immers een betekenisvolle bijdrage leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en de energietransitie. De komst van zonneparken op daken, in de bebouwde kom of in het buitengebied, vraagt om een zorgvuldige inpassing in het landschap en aansluiting op het netwerk. Dit vraagt weloverwogen keuzes en goede processen, waarbij de belangen van alle betrokkenen gediend worden en waardoor het grootschalig opwekken van energie uit zon kan bouwen op een groot draagvlak.

Enexis heeft de ambitie om vanuit haar rol als netbeheerder bij te dragen aan de energietransitie. De ontwikkelingen
rond zonne-energie in Groningen zijn in het bijzonder relevant voor Enexis vanwege de grote impact op het
netwerk en de balancering daarvan. Enexis wil daarom graag het voortouw nemen en bijdragen aan een gezamenlijke
aanpak in de provincie Groningen.

Als eerste stap op weg daar naartoe, brengt Enexis beleidsmakers en initiatiefnemers, zoals bedrijven en lokale initiatieven bij elkaar via een Alliantiefabriek, met als doel om gezamenlijk na te denken over de organisatie van zonne-energie in Groningen. In een Alliantiefabriek gaan partijen met elkaar het gesprek aan over vraag en aanbod, ideeën, wensen en belangen. Deze
methode daagt partijen uit om gezamenlijk aan de slag gaan met concrete plannen om de verduurzaming van de energievoorziening te realiseren. Met de uitkomst van de bijeenkomst wil Enexis alle betrokkenen helpen
om te komen tot een weloverwogen beleid ten aanzien van zonne-energie, waarmee de provincie Groningen zich kan onderscheiden in haar ambitie ten aanzien van de energietransitie.

10-punten actieprogramma voor duurzaam Groningen

Deze expertpost werd gepubliceerd in het 10-punten expertplan voor duurzaam Groningen, een boek vol visies van koplopers in de markt. Het boek is gratis te downloaden.

Foto en expertvisie: Cor Brockhoven, Enexis

Deel dit artikel

permalink