Beter wonen voor hetzelfde geld; wie zegt daar nou nee tegen?

Recent heb ik namens Stroomversnelling twee brochures overhandigd. Eén gaat over mogelijkheden voor financiering van een Nul op de Meter renovatie voor particuliere woningeigenaren. Deze overhandigde ik aan Chris Buijink, voorzitter Nederlandse Verenging van Banken. De andere gaat over financiering van Nul op de Meter renovaties voor woningcorporaties, deze overhandigde ik aan Birgitte van Hoesel, directeur van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw.

Om grote aantallen woningen te voorzien van een totale Nul op de Meter make-over, is het namelijk belangrijk dat woningcorporaties, particuliere eigenaren en banken weten welke kansen er liggen. Snel en in grote aantallen totale Nul op de Meter make-overs realiseren, dat kan alleen als woningcorporaties en banken actief meedoen.

De nieuwe aanpak voor woningbouwcorporaties

Om mee te kunnen doen, moeten corporatiebestuurders ten eerste een goed beeld hebben van de mogelijkheden, zeker als het om de financierbaarheid gaat. Corporaties kiezen nu nog vaak voor een traditionele aanpak van woningverbetering; al dan niet in kleine stapjes gaan de huizen van label F naar label B. Deze aanpak is begrijpelijk, omdat dit tot voor kort het maximaal haalbare was. Vandaag de dag zijn er gelukkig betere oplossingen voor handen. 

Stroomversnelling heeft eraan bijgedragen dat in hoog tempo nieuwe, slimme oplossingen zijn ontstaan. Razend snel (echt in enkele dagen), in bewoonde staat, krijgen huizen, een totale Nul op de Meter make-over – mét een gegarandeerde energieprestatie. Dit kan omdat de werkwijze radicaal anders is dan de traditionele. Het ‘product’ wordt industrieel vervaardigd en in zeer korte tijd op locatie aangebracht.  Eerder was dit onmogelijk en nu gebeurt het in heel Nederland.

In de overhandigde brochure voor corporatiebestuurders tonen we aan dat de businesscase van deze nieuwe, geïndustrialiseerde oplossing, vaak veel verstandiger is dan renoveren via labelstapjes. Bovendien: de huurders staan ervoor in de rij. Zij zijn echt heel enthousiast over het nieuwe ‘woonproduct’. De brochure kan onbekendheid wegnemen en onderbouwt robuust dat het investeren in Nul op de Meter oplossingen doordacht en verstandig is.

Voordelen voor particuliere woningeigenaren

Bij particuliere huiseigenaren zijn de nieuwe mogelijkheden die Stroomversnelling met zijn Nul op de Meter oplossingen biedt, vaak ook nog onbekend. Dit geldt niet alleen voor woningeigenaren, ook veel financieel adviseurs van de banken zijn zich nog niet bewust van de kansen die er liggen. Om die reden maakte Stroomversnelling samen met de banken, AFM en ondersteund door Nibud, een brochure die financieel adviseurs inzicht biedt in de verschillende mogelijkheden om Nul op de Meter te financieren.

Verder spraken we met de banken af dat hun financieel adviseurs masterclasses krijgen van Stroomversnelling . Op die manier kan de adviseur zijn of haar klanten straks adequaat informeren over de voordelen van een Nul op de Meter renovatie en over de betaalbaarheid er van voor particuliere woningeigenaren (woonlasten neutraal).

Doe mee!

De Klimaattop in Parijs heeft de urgentie voor vergaande verduurzaming van onze woningvoorraad nog eens extra onderstreept. Het komt er nu op aan meters te maken. En dat kan ook (verantwoord)! Middels de overhandigde brochures laten we zien hoe. Hieraan gekoppeld roep ik corporatiebestuurders, banken, bouwers, makelaars, bedrijven uit de toeleverende keten, gemeenten, provincies én particuliere woningeigenaren op, om het ook daadwerkelijk te doen! Want; beter wonen voor hetzelfde geld; wie zegt daar nou nee tegen?

Beide brochures kunt u downloaden op stroomversnelling.nl.

Deel dit artikel

permalink