Officiële lancering Bouwcampus

Afgelopen donderdag 14 januari beleefde De Bouwcampus haar de officiële lancering, met ruim 400 genodigden uit de gehele bouwsector. Het thema van dit lanceringsevent was De Volgende Verdieping, genoemd naar de strategische route die De Bouwcampus voor de komende periode neemt.

De Bouwcampus is een ontmoetingsplaats in Delft waar partijen samen innovatieve oplossingen creëren voor vraagstukken op het gebied van leven, wonen en werken.

Themakaart Bouw

Een van de eerste concrete stappen naar De Volgende Verdieping is de Themakaart Bouw, die tijdens de lancering werd overhandigd aan de minister Stef Blok van Wonen & Rijksdienst en minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur & Milieu (zie foto). Deze themakaart is het resultaat van intensieve denksessies over de belangrijkste technologische innovaties en de maatschappelijke veranderingen die de bouwsector kan verwachten.

Vanuit de gezamenlijke denkkracht van meer dan vijftig opdrachtgevers, opdrachtnemers en kennisinstellingen wijst Themakaart Bouw op de belangrijkste thema’s en de praktische innovaties die hiervoor vereist zijn.

Daarnaast ondertekenden beide ministers, net als een groot aantal belanghebbenden, de marktvisie en de leidende principes, onder toeziend oog van de hele sector. Dit betekent dat zij het nieuwe samenwerkingsmodel met bijbehorende gedragscodes helpen uitrollen.

Gedragen door kennisinstituten en marktpartijen

De Bouwcampus is een initiatief van Rijkswaterstaat, Bouwend Nederland, Rijksvastgoedbedrijf Nederland, Gemeente Rotterdam, Gemeente Delft en de TU Delft, namens 3TU. Het wordt gedragen door de overheid, kennisinstituten, studenten, startups en tientallen marktpartijen, zoals de Koninklijke BAM Groep, Besix, TBI Holdings en vele anderen. Haar missie is om vernieuwing en innovatie in de bouw te versnellen en nieuwe vormen van samenwerking te stimuleren. Het thema De Volgende Verdieping verwoordt de stap die de sector gaat maken door krachten te bundelen en vanuit één breed perspectief vooruit te blikken op de toekomstige uitdagingen en vraagstukken van Nederland.

De Bouwcampus telt 12 vaste bewoners die allen ondersteunend zijn aan de sector, waaronder het Center for People and Buildings, COB, SBRCURnet, Building Changes, Post Academisch Onderwijs (PAO) en het BIM Loket. Alle partijen uit de bouwketen, inclusief de eindgebruiker, zitten aan de tekentafel. Samen kunnen zij over de grenzen van de sector heen kijken en een gedeeld perspectief ontwikkelen op de vernieuwingsagenda.

Deel dit artikel

permalink