Innovatieprogramma voor Dutch Windwheel

11 bedrijven en kennisinstituten zetten samen een innovatieprogramma op. Dit programma is gekoppeld aan de ontwikkeling van de Dutch Windwheel, een 174-meter hoog bouwwerk dat in Rotterdam komt.

Onder het motto ‘Building the next economy today’ willen deze organisaties samen werken aan een schone, digitale economie met gebruikmaking van technologische innovaties. Het doel van dit programma is om kansrijke technische en technologische innovaties te ontwikkelen en te combineren. Het gaat daarbij om innovaties op het snijvlak van water, energie, technologie en bouwtechniek.

Lokale energieopwekking, watersysteem, smart grid

Het draait om het onderzoeken van de mogelijkheden voor de ontwikkeling van lokale energieopwekking, het watersysteem, de ontwikkeling van een smart grid, het materiaalgebruik en de technologie die de beleving en gebruiks- en attractiewaarde van de Dutch Windwheel en de omgeving versterken.

De samenwerkende organisaties willen de innovatie benutten in dit bouwwerk en daarop vooruitlopend al testen en toepassen. Het testen vindt onder meer plaats in The Green Village, de proeftuin voor duurzame innovatie in Delft. Voor het toepassen kijken ze in het bijzonder naar de Merwe Vierhavens in Rotterdam, een gebied dat de komende jaren ontwikkeld gaat worden.

Samenwerken met overheden

De bedrijven en kennisinstellingen willen samenwerken met de gemeente Rotterdam, de provincie Zuid-Holland, de metropoolregio Rotterdam/Den Haag en het Rijk. Het gaat hierbij om de bedrijven AM, Koninklijke BAM, Deltares, Dura Vermeer, ECN, Eneco, InnovationQuarter, Mammoet, SPIE, TNO en de Windwheel Corporation. Binnen 10 jaar moet het project afgerond zijn. DuurzaamGebouwd.nl heeft al eerder hierover geschreven, in het artikel 'Duurzaam icoon'.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Rotterdam, Zuid-Holland