Dakspecialisten zorgen voor onderhoud

Stichting Havensteder heeft een contract afgesloten met 3 dakbedekkingsbedrijven: Consolidated Nederland, Rosmalen Dakbedekkingen en Voormolen Dakbedekkingen. Zij gaan nauw samenwerken en zijn verantwoordelijk voor alle werkzaamheden op het dak: van reparaties van lekkages tot en met de complete renovatie van daken. 

“Als wonincorporatie zitten we in een omslagfase”, verklaart Remco van Wingerden van Havensteder. “Voorheen hadden we het gebouwonderhoud ondergebracht bij 1 aannemer. Nu willen we het onderhoud meer organiseren op bouwsegment. Daarom zoeken we voor het onderhoud aan gevels, installaties en daken naar echte specialisten. Met Consolidated Nederland, Rosmalen Dakbedekkingen en Voormolen Dakbedekkingen hebben we die gevonden voor het dak.”

Dagelijks en planmatig onderhoud

De ‘dakpartners’ krijgen elk een eigen gebied toegewezen, waarbinnen zij verantwoordelijk zijn voor al het dagelijks en planmatig onderhoud. “Echt alles wat direct gerelateerd is aan het dak, ligt bij hen”, zegt Henk Hartman van Havensteder. “Ook schoorsteenvegen, reinigen van goten en bliksembeveiliging horen daarbij. Verder hebben we met hen een veiligheidsprotocol opgesteld, zodat iedereen – ook onze medewerkers – weten waar ze aan toe zijn met betrekking tot toetreding van het dak.”

“Dankzij deze samenwerking krijgen we meer inzicht in de kwaliteit van onze daken, om zo de kwaliteit te verhogen en de levensduur van de daken te verlengen. Dit moet leiden tot minder storingen en daarmee een hogere klanttevredenheid. Verder hebben we de ambitie uitgesproken om meer duurzame oplossingen op het dak toe te passen. Om deze doelen te bereiken, meten we jaarlijks de prestaties van de ‘dakpartners’. Dat gebeurt aan de hand van een aantal Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI’s) die we in het contract hebben opgenomen.”

Nulmetingen

“Daarnaast is het belangrijk dat de conditie van elk dak inzichtelijk is”, gaat Van Wingerden verder. “Eind 2015 zijn de dakpartners begonnen met nulmetingen. De ambitie is om alle 1.600 complexen die wij in bezit hebben, eind 2016 in kaart te hebben gebracht.”

Hartman: “Alle informatie wordt verzameld en opgeslagen in Dakota, een dakmanagementsysteem dat Consolidated Nederland heeft ontwikkeld. De andere 2 bedrijven gaan ook aan de slag met Dakota en hebben een speciale gebruikerstraining gevolgd."

Deel dit artikel

permalink